Україна отримає $350 млн кредиту в рамках угоди зі Світовим банком

Новини

Кабінет міністрів України і Всесвітній банк уклали угоду на суму 350 млн доларів.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Кошти будуть спрямовані на розвиток економіки в період пандемії, соціальну підтримку вразливих верств населення і на посилення державних інститутів», – зазначив він.

За словами прем’єр-міністра, ці кошти також допоможуть реалізувати системні проекти для справедливого розвитку ринку землі, продовжити реформу газового сектора, а також зміцнити кредитний ринок.

Як уточнили в Міністерстві фінансів, рішення про надання такого кредиту Україні Рада директорів СБ прийняв в червні 2020 року.

«Кошти в розмірі 350 млн доларів (за винятком одноразової комісії у 875 тисяч доларів) будуть перераховані до загального фонду держбюджету і будуть використані в тому числі для протидії COVID-19», – йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

В Європейській комісії наполягають, що надання нового траншу макрофінансової допомоги залежить передусім від проведення реформи системи правосуддя.

Нагадаємо:

  • За 2020 рік Україна продемонструвала лише незначне покращення в світовому «Індексі сприйняття корупції» (Corruption Perceptions Index – CPI), який щороку складає неприбуткова антикорупційна організація Transparency International, та знову опинилася позаду всіх сусідів, окрім Росії.
  • Європарламент ухвалив доповідь щодо угоди про асоціацію Україна-ЄС, в якій євродепутати жорстко розкритикували Україну за корупцію, що гальмує реформи, відсутність політичної волі забезпечити незалежність судових інституцій та боротися із постійним олігархічним впливом.