В навчаннях «Сі Бриз-2021» починається активна фаза

Новини

6 липня кораблі, що беруть участь у міжнародних навчаннях «Сі Бриз-2021», продовжать тренування у міжнародних водах Чорного моря. Навчання переходять в активну фазу – 6 липня кораблі України, США та інших країн-партнерів продовжать тренування у міжнародних водах Чорного моря.

Про це заявив керівник навчань з українського боку Олексій Доскато, пише Радіо Свобода.

«Сьогодні (5 липня – ред.) ми побачили остаточне приготування морського компоненту до проведення активної фази навчання. Зараз триває так звана предпоходова підготовка кораблів і останні приготування до виконання поставлених завдань», – сказав Доскато.

5 липня в Одесі військові продемонстрували роботу протидиверсійного підрозділу ВМС ЗСУ на борту судна «Балта», а також спільну боротьбу за живучість корабля екіпажів румунського та болгарського суден.

Також продемонстрували спорядження та озброєння британського патрульного корабля HMS Trent і американського ракетного есмінця USS Ross.

За словами представника шостого флоту США Кріса Ровл, навчання має оборонний характер і будуть відпрацьовуватися «елементи протиповітряної оборони, протичовнової оборони, операції з огляду суден порушників».

Російські військові посилюють угруповання кораблів у Чорному морі за рахунок ракетного крейсера «Москва» і фрегата з крилатими ракетами «Калибр» «Адмирал Эссен», які повертаються після навчань з Середземного моря.

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2021 року в Одесі стартували щорічні міжнародні навчання «Сі Бриз-2021». Цього року навчання будуть наймасштабнішими за понад 20 років їх проведення. Головна ідея «Сі бриз-2021» – підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні. Навчання триватиме з 28 червня по 10 липня в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших південних районах України. В маневрах беруть участь біля 30 кораблів, катерів та суден, більше 30 літаків і вертольотів, до 5 тисяч особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки.