З жовтня українські пенсіонери старше 75 років отримуватимуть надбавку в 400 грн

Новини
соцвыплаты

З жовтня пенсіонери старше 75 років отримуватимуть надбавку в 400 грн. Також їм встановлять мінімальну виплату у 2500 грн.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповіла міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

«Програма «75 плюс», суть якої – по 400 грн давати всім людям до пенсії, і там є мінімальна гарантія у 2500 грн. Вона нова, її в Україні ніколи не було. І інформація про те, що ця норма запроваджується в жовтні, з’явилася ще в лютому цього року. Почали говорити, що пропонувалося з липня, та були різні варіанти. Але коли ми точно знали, що треба в березні зробити індексацію. Індексація – це максимальне охоплення людей. І сьогодні я бачу цифри – вперше 10,5 млн пенсіонерів підпали під різні програми підвищення, половина з них – ще й із різною надбавкою: якщо це 70-річні, то по 500 грн, 75-річні – по 400 грн»,  – розповіла міністерка. 

З 1 січня 2022 року зростуть пенсії в середньому на 40% у понад 30 тисяч осіб з інвалідністю з числа ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Також планується напрацювання рішення щодо додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, на яке чекають 700 тисяч осіб.

1 липня у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб підвищуються мінімальні пенсії, надбавка за понаднормовий стаж та інші надбавки та підвищення до пенсії.

З 1 липня по 31 грудня 2021 Укрпошта буде безкоштовно пересилати до Пенсійного фонду (ПФУ) та управління соціального захисту населення заяви про виплату пенсій через листонош. Пакет документів буде пересланий за акційним тарифом 0 грн рекомендованими відправленнями. Оплатити потрібно буде тільки конверт.

Нагадаємо:

  • У травні 2021 року Пенсійний фонд України опублікував проект постанови Кабінету міністрів про виплату заборгованості по пенсіях внутрішньо переміщеним особам і тим, хто відмовився від довідки переселенця. Правозахисники вважають, що прийняття цього порядку зовсім не означає, що переселенці відразу отримають свої гроші.
  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, сума заборгованості по пенсіях переселенців і жителів тимчасово окупованих територій за рішеннями судів досягла 11 мільярдів гривень.