Рада ЄС продовжила економічні санкції проти Росії ще на півроку

Новини
санкции
Фото: shutterstock.com

Рада ЄС 12 липня продовжила ще на півроку – до 31 січня 2022 року – економічні санкції проти Російської Федерації у відповідь на її дії, спрямовані на дестабілізацію України.

Про це повідомляється на офіційному сайті Ради Європейського союзу.

«Рішення Ради послідувало за останньою оцінкою стану виконання Мінських угод … на саміті Європейської Ради 24-25 червня 2021 року. Тоді лідери Євросоюзу закликали Росію повністю взяти на себе відповідальність за забезпечення повного виконання Мінських домовленостей як ключової умови будь-якої істотної зміни у позиції ЄС. У світлі того, що ці угоди не виконуються Росією, керівники ЄС одноголосно вирішили продовжити економічні санкції проти неї», – йдеться в повідомленні.

У Раді ЄС нагадали, що економічні санкції вперше були введені 31 липня 2014 року у відповідь на дії Росії, які дестабілізують ситуацію в Україні. Вони були посилені у вересні 2014 року, а в березні 2015 року Європейська Рада погодилась пов’язати термін їх дії з виконанням Мінських угод.

Санкції обмежують доступ до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС для деяких російських банків і компаній, а також забороняють форми фінансової допомоги і посередницькі послуги щодо російських фінансових установ. Обмежувальні заходи також забороняють прямий або непрямий імпорт, експорт або передачу всіх матеріалів оборонного призначення і встановлюють заборону на товари подвійного призначення для використання у військових цілях або для кінцевих користувачів військового призначення у Росії. Санкції додатково обмежують доступ Росії до певних чутливих технологій, які можуть бути використані в російському енергетичному секторі, наприклад, при видобутку і розвідці нафти.

Крім економічних санкцій, ЄС застосовує різні типи заходів у відповідь на незаконну анексію Росією Криму та міста Севастополь, а також за навмисну дестабілізацію України. До них відносяться: дипломатичні заходи, індивідуальні обмежувальні заходи (заморожування активів і обмеження на поїздки) і конкретні обмеження економічних відносин з Кримом і Севастополем.

Як повідомлялось, 25 червня 2021 року лідери Євросоюзу на саміті у Брюсселі погодилися ще на пів року продовжити економічні санкції проти Росії. Рішення послів ЄС є формальним кроком після рішення саміту, наступний етап – затвердження Радою ЄС.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через окупацію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 17 грудня  2020 року Рада ЄС продовжила термін дії економічних санкцій щодо окремих секторів російської економіки до 31 липня 2021 року.