У СІЗО Сімферополя, де утримують українських політв’язнів, стався спалах коронавірусу – Денісова

Новини
СІЗО Сімферополя Фото: Facebook Эмиль Курбединов

В окупованому Криму у СІЗО Сімферополя, де утримують українських політв’язнів стався спалах коронавірусу. Ув’язнених не забезпечують засобами індивідуального захисту.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у своєму telegram-каналі.

«У СІЗО міста Сімферополя в тимчасово окупованому Криму, де незаконно утримуються українські політв’язні, спалах коронавірусної інфекції … Від початку пандемії COVID-19 систематично вимагаю від країни-окупанта забезпечити засобами індивідуального захисту наших співгромадян у місцях позбавлення волі. Втім звернення залишаються без відповідного реагування», – написала Денісова.

Вона додала, що адвокати постійно інформують її про ненадання медичної допомоги, вилучення ліків та ігнорування скарг українських політв’язнів на стан здоров’я.

«Вищевказані дії є грубим порушенням пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радами ООН», – вказала омбудсмен.

Вона також звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням надати політв’язням відповідне медико-санітарне забезпечення з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я і Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням від 25.03.2020, а також фахову лікарську допомогу, відповідно до положень Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН, і Федерального закону РФ від 21.11.2011 № 323-ФЗ «Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации».

«Згідно з Четвертою Женевською конвенцією, Російська Федерація як держава-окупант несе відповідальність за забезпечення і дотримання прав громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Криму», – наголосила Денісова.

Як повідомлялось, представлена у червні 2021 року під час 47-і сесії Ради ООН з прав людини чергова проміжна доповідь генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в окупованому Криму фіксує факти тортур та переслідувань кримчан російською окупаційною владою.

Нагадаємо:

  • 18 травня 2021 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.
  • 15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.