Економічні втрати України від окупації Росією Криму склали мініму $135 млрд – дослідження

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Згідно мінімальної доведеною оцінці, економічні втрати від тимчасової окупації Росією Криму склали $ 135 млрд, свідчить дослідження Центру економічної стратегії, проведене на замовлення представництва президента України в Автономній Республіці Крим.

Про це повідомив старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Горюнов на прес-конференції в Києві повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

«Першу офіційну оцінку Міністерство юстиції зробило навесні 2014 року, тоді вони нарахували 1,2 трильйона грн. За тодішнім курсом це трошки більше ніж $100 млрд», – сказав Горюнов.

Згідно з нинішнім дослідженням, $135 млрд – це прямі втрати активів, до яких входить вартість землі на Кримському півострові ($3 млрд), і доведених покладів корисних копалин ($52,3 млрд) у вигляді природного газу та сирої нафти, втрати житлової нерухомості населенням ($42,7 млрд), втрати приватних компаній ($18,4 млрд) і банків ($2,7 млрд), втрати держави ($14 млрд) і місцевих громад ($1,7 млрд).

Зазначається, що в оцінку Центру економічної стратегії не входять макроекономічні наслідки тимчасової окупації Кримського півострова, адже їх неможливо відокремити від впливу загального комплексу агресивних дій РФ щодо України. Отже, це лише мінімальна доведена оцінка економічних втрат України.

Згідно з дослідженням, ціна землі сільськогосподарського призначення в Криму може бути оцінена в $4 тис. за гектар, а загальна вартість 755 тис. га посівних площ становить близько $3 млрд.

Також українці могли втратити майже 935 тис. квартир, це дорівнює 49 млн квадратних метрів, що на момент окупації становить майже $43 млрд. Зазначається, що відтоді ціни на житло зросли. Протягом першого року після окупації в доларовому вимірі житло подорожчало на 50%, а в наступні п’ять років – ще на 12%.

Крім того, приватні власники активів у Криму, в яких налічувалося 20 тис. підприємств, втратили активи на суму $18,5 млрд. Серед втрачених галузей – генерація і розподіл електроенергії, розподіл газу, переробна промисловість, а також будівництво, частина рекреаційного комплексу, інші види послуг.

Зокрема, активи державних компаній, зареєстрованих безпосередньо в Криму до тимчасової окупації, станом на початок 2014 року становили $2,7 млрд.

Зазначається, що серед найбільших – енергетичні компанії «Чорноморнафтогаз» і Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами, об’єкти транспортної інфраструктури (морські торговельні та рибні порти). Особливістю регіону є наявність також великих державних оздоровчих закладів і аграрних/харчових підприємств (наприклад, державними були «Массандра», «Новий Світ», «Магарач», а також Сімферопольський і Севастопольський винні заводи).

Наголошується, що оцінка втрат необхідна, щоб компенсувати ці втрати через міжнародні суди, зобов’язавши Росію виплатити відповідні суми або заарештувавши активи суб’єктів, причетних до окупації, в Україні або навіть за кордоном.

Позови від України як держави, державних і приватних компаній і окремих громадян уже подано до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ, Страсбург), Міжнародного кримінального суду й Міжнародного арбітражного суду (обидва в Гаазі), Міжнародного трибуналу з морського права (Гамбург), а також до судів Нідерландів, Франції та Швейцарії.

За словами керівника прокуратури АРК і міста Севастополя Ігоря Поночовного, це дослідження допоможе в розслідуванні кримінальних проваджень, що стосуються Криму.

Як повідомлялось, 16 липня у Києві в прошла прес-конференція на тему «Оцінка економічних втрат України від тимчасової окупації Кримського півострова».

Нагадаємо:

  • У Національній економічній стратегії на період до 2030 року, яку затвердив український уряд, відзначається, що сума прямих збитків України у вигляді втрат активів внаслідок окупації Росією Донбасу і Криму перевищує трильйон гривень в цінах 2013 року.