Сума прямих збитків від окупації Донбасу та Криму перевищує трильйон гривень в цінах 2013 року – Мінреінтеграції

Новини
Фото: presalibera.net

Сума прямих збитків України у вигляді втрат активів внаслідок окупації Росією Донбасу та Криму перевищує трильйон гривень в цінах 2013 року.

Про це йдеться у Національній економічній стратегії на період до 2030 року, яку затвердив український уряд, повідомляє міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

В документі наголошується, що тимчасова окупація РФ частини території Донецької та Луганської областей, а також території АР Крим та Севастополя спричинила ряд значних структурних зрушень в національній економіці, зокрема відтоку інвестицій, та справила чималий вплив на національну економіку в цілому.

«За підрахунками Мін’юсту, сума прямих збитків у вигляді втрат активів, заподіяних тимчасовою окупацією, становила (в цінах 2013 року) 950 млрд гривень. Ринкова вартість незаконно захопленою державою-агресором матеріально-сировинної бази в АР Крим та м. Севастополі для України становила ще 126,8 млрд. гривень. Імідж регіону як небезпечного наразі не дає можливості для довгострокового планування та знижує готовність потенційних інвесторів вкладатись в розвиток бізнесу, що спричинює масовий відплив працездатного населення та капіталу з територій, прилеглих до тимчасово окупованих, а також посилює міграційне навантаження інших регіонів внаслідок вимушеного внутрішнього переміщення населення», – йдеться в стратегії.

Як повідомлялось, українські органи влади не подають у міжнародні суди позови до РФ щодо втрати майна на окупованій території через відсутність централізованої політики щодо узагальнення збитків і правової стратегії захисту майна.

Нагадаємо:

  • 12 грудня 2018 року Кабмін ухвалив Постанову №1059 «Про утворення Міжвідомчої комісії з питань узагальнення правової позиції держави щодо відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України». ЇЇ завдання – моніторинг порушень прав і свобод людини і громадян на окупованих територіях України, розробка проектів нормативно-правових актів та  підготовка консолідованої претензії України до РФ за її збройну агресію проти України. 
  • 27 березня 2019 року на той час заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, який також був заступником голови Міжвідомчої комісії з підготовки консолідованої позиції України в позовній роботі проти РФ в міжнародних судах, заявив, що в Україні необхідно створити реєстр втраченого майна і активів в окупованому Криму, а також виробити єдину методику оцінки збитків від їх втрати. У реєстрі буде вказано не тільки втрачене державне майно, а й майно громадян і приватних компаній на півострові.