У «ДНР» пропонують ввести «податок» для самозайнятих жителів ОРДО: надання послуг на дому і подобову здачу житла

Новини
Салон краси в окупованій Макіївці Фото: з соцмережі

«Адміністрації» так званої «ДНР» пропонують ввести новий «податок» для самозайнятих жителів ОРДО, зокрема, надання косметичних послуг на дому, фото- і відеопослуг, репетиторство, добову і погодинну здачу житла в оренду. З пропозицією «Про податок на професійний дохід» виступив так званий «молодіжний парламент ДНР».

Про це повідомляє сайт «Донецкие новости» з посиланням на сепаратистські ЗМІ.

«Молоді парламентарії ДНР» стверджують, що провели «соцопитування» серед 428 фізичних осіб, які займаються такою економічною діяльністю.

«За його результатами, дані особи готові зареєструватися, щоб сплачувати податок до бюджету. Проаналізувавши опитування, торговельні майданчики, інтернет-ресурси, які містять оголошення і рекламу послуг, передбачається, що в якості платника на професійний дохід в перший рік після прийняття даних пропозицій буде зареєстровано понад 10 тисяч осіб», – заявив один з ініціаторів проекту Артур Гасанов.

Пропонується включення в «систему оподаткування ДНР» податку на професійний дохід для самозайнятих осіб. Інститут самозайнятості пропонується поширити на такі види діяльності: надання косметологічних послуг на дому, надання фото- та відеопослуг, здача житла в оренду подобово та погодинно, а також надання послуг репетиторства.

За прийняття пропозиції в першому читанні проголосували 30 «молодіжних депутатів», присутніх на засіданні. Далі ініціатива повинна пройти процедуру другого читання, після чого буде спрямована на розгляд до профільного комітету «Народної ради ДНР».

У «ДНР» не приховують, що орієнтуються на досвід Росії, де вже є спеціальний податковий режим для самозайнятих. Так, в РФ фізичні особи та індивідуальні підприємці можуть платити з доходів від самостійної діяльності тільки податок за пільговою ставкою – 4 або 6%. В іншому випадку є ризик отримати штраф за незаконну підприємницьку діяльність.

Нагадаємо:

  • З 1 липня 2021 року «влада» так званої «ДНР» підвищила тарифи на житлово-комунальні послуги для населення. Загальне збільшення вартості «комунальної квитанції» в середньому складе близько 17%.
  • Так званий «глава ДНР» Денис Пушилін пояснив жахливий стан доріг на окупованій частині Донецької області відсутністю коштів на їх ремонти.