Вашингтон переносить візит Зеленського в США з липня на серпень, в Києві незадоволені – ЗМІ

Новини
Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський Колаж: zn.ua

За ініціативою Вашингтону візит Володимира Зеленського в США пройде в серпні, а не липні, як про це неодноразово повідомляла українська сторона після телефонної розмови президентів України та США. Це викликало крайнє незадоволення Офісу президента України.

Про це повідомляє видання ZN.UA з посиланням на інформацію джерел.

«Як свідчать наші джерела, ще після першого телефонного спілкування глави ОПУ Андрія Єрмака з заступником держсекретаря Вікторією Нуланд в червні сторони тричі узгоджували тексти своїх повідомлень (пам’ятаючи про конфуз Банкової, де невірно передали сенс бесіди Зеленського з Байденом на сайті президента України і приписали главі Білого дому підтримку надання Україна ПДЧ у НАТО). Під час цих погоджень, за словами джерел, американська сторона викреслила слово «липневий» з українського повідомлення, в якому говорилося, що Єрмак і Нуланд обговорювали майбутній візит президента України в США», – пише видання.

За інформацією ZN.UA, в даний час Вашингтон пропонує Києву провести цей візит в кінці серпня (але до Дня Незалежності України), що викликає крайнє незадоволення української сторони.

Про перенесення візиту Зеленського до США з липня на серпень також повідомляє і Українська правда.

За даними джерел видання, Вашингтон пропонує провести візит у серпні, однак в Офісі президента незадоволені такими термінами. Як повідомляє джерело, ключовою проблемою в організації візиту є ситуація навколо руйнування корпоративного управління в НАК «Нафтогаз України» після того, як у квітні Кабмін України змінив керівника компанії.

«Це не питання персоналій, це питання реформи корпоративного управління», – зазначило джерело.

Нагадаємо:

  • 7 червня 2021 року Володимир Зеленський і Джо Байден провели телефонну розмову. Як повідомив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, глава Білого дому запросив українського президента відвідати Вашингтон цього літа.
  • 11 червня 2021 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що офіційний візит Зеленського готується на кінець липня.