СБУ викликала Шойгу та Малофєєва до Маріуполя для вручення підозри в організації незаконних збройних формувань

Новини
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу (Фото: РИА Новости) і олігарх Костянтин Малофєєв (Фото: The Insider)

СБУ викликала до Маріуполя міністра оборони Росії Сергія Шойгу і спонсора так званої «русской весны» в Криму і бойових дій на Сході України російського «православного олігарха» Костянтина Малофєєва для вручення підозри в організації та керівництві незаконними збройними формуваннями.

Повістки для Шойгу та Малофєєва опубліковані на сайті СБУ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Відповідно з документом, Шойгу викликаний на 9:00 20 липня до слідчого Тараса Бутенка.

Він має прибути до слідчого відділу 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБ України в Донецькій та Луганській області за адресою: Донецька область, м Маріуполь, вул. Морських Десантників, 20.

Як зазначається, Шойгу мають вручити письмову підозру у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.27 (Види співучасників, організатор), та ч.5 ст.260 (керівництво не передбачених законами України воєнізованими формуваннями, їх фінансування, постачання їм зброї, боєприпасів, вибухових речовин чи військової техніки, яке призвела до загибелі людей) Кримінального кодексу України.

Дії, передбачені ч.5 ст.260 КК України, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

shoygu-sergiyu-kuzhugetovichu-na-20072021

 

Таку ж повістку про виклик до слідчого СБУ підготувала й для причетного до захоплення Криму Росією спонсору так званої «русской весны» на півострові і бойових дій на Сході України російському «православному олігархові» Костянтину Малофєєву, який з 2014 року перебуває під санкціями США.

Він викликаний на 10:00 20 липня до слідчого Тараса Бутенка за тією ж адресою, що і Шойгу.

malofeevu-kostyantinu-valeriyovichu-na-20072021

 

Як повідомлялось, Костянтин Малофєєв, за даними «Новой газеты» є одним з учасників наближеної до Кремля групи, яка в першій половині лютого 2014 року розробляла сценарій дестабілізації в Україні і захоплення Криму. Напередодні окупації півострова, в січні 2014 року «православний олігарх» Малофєєв привозив до Криму і в Київ «Дари волхвів» з гори Афон, серед охоронців яких був Ігор Гіркін (Стрєлков). Ще один ватажок «ДНР» – Олександр Бородай також працював у Малофєєва.

Нагадаємо:

  • У серпні 2016 року Генпрокуратура України повідомила про підозру 18 високопоставленим російським чиновникам, включно з міністрома оборони РФ Сергієм Шойгу, в скоєнні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, фінансування тероризму та розв’язанні війни. 10 серпня повідомлення про підозру були доставлені за місцем роботи підозрюваних – в адміністрацію президента РФ і Міністерство оборони РФ.
  • 26 серпня 2016 року Печерський райсуд Києва санкціонував затримання міністра оборони РФ Сергія Шойгу. У постанові суду зазначається, що рішення прийнято з метою приводу Шойгу в суд, де буде вирішено питання про його арешт. «Шойгу ховається від слідства, у зв’язку з чим виникла необхідність його затримання і приводу до суду», – йдеться в постанові.