США і Німеччина заявили, що не відмовляються від санкцій щодо РФ і «Північного потоку-2»

Новини
Северного потока-2
Канцлер ФРН Ангела Меркель і президент США Джо Байден Фото: Reuters

США не відмовляються від ведення санкцій проти «Північного потоку-2», незважаючи на укладення угоди з Німеччиною. Угода по газопроводу є найкращим, чого міг досягти Вашингтон в цій ситуації. Як заявила канцлер Ангела Меркель, компроміс, узгоджений зі Сполученими Штатами щодо трубопроводу «Північний потік-2», за яким російський газ надходить до Німеччини, є позитивним кроком, навіть якщо він не вирішить всіх розбіжностей.

Про це повідомив представник Держдепу США Нед Прайс в Вашингтоні, пише ZN.UA.

«Щоб сказати абсолютно ясно: ми не відмовляємося ні від яких доступних нам інструментів. Насправді ми додаємо кілька додаткових в наш арсенал», – заявив він.

Представник американського Держдепу додав, що спроба зупинити цей російський проект була нереалістичною, а німецько-американська угода – краще, чого могли досягти США в сьогоднішніх умовах.

Меркель заявила, що заручилася запевненнями Росії в тому, що вона не буде використовувати трубопровід, проти якого виступають Україна і деякі інші східноєвропейські країни, в якості зброї, але додала, що Берлін готовий відреагувати, якщо вона це зробить. «Врешті-решт, у нас є інструменти, щоб щось зробити», – сказала вона, додавши, що сподівається, що санкції проти Москви не знадобляться, передає Reuters.

США та Німеччина офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2», опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Документ починається із запевнення, що США та Німеччина рішуче підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність України та її європейський шлях, та підтверджують необхідність вжити заходів проти російської агресії і деструктивних дій Росії в Україні і за її межами.

Нагадаємо:

  • 21 травня 2021 року США ввели санкції проти чотирьох російських компаній і 13 суден, які задіяні в будівництві газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2). У той же час до списку санкцій не включена компанія-оператор проекту Nord Stream 2 AG.
  • Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини, з’єднавши постачальників у РФ зі споживачами в Європ. Новий трубопровід планується побудувати поруч з «Північним потоком». Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Засновником та власником контрольного пакета акцій компанії-оператора проекту Nord Stream 2 AG є «Газпром» (MOEX: GAZP). В консорціум входять також французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.