Міноборони показало, як в Туреччині будують перший корвет класу ADA для ВМСУ

Новини
Строительство корвета класса ADA для ВМСУ на ферфи в ТурцииБудівництво корвету класу ADA для ВМСУ на верфі у Туреччині Фото: mil.gov.ua

У Туреччині з чітким дотриманням графіку триває будівництво першого корвету класу Ada проєкту MILGEM для Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Очікується, що новий корабель на комплекс ходових та державних випробувань вийде у 2023 році.

Фото з турецької верфі продемонструвало Міноборони України на своєму сайті.

Як зазначається, роботи розпочалися у січні 2021 року за участі українських фахівців. На сьогодні завершено нарізку сталі та зварено частину шести відсіків, далі відбуватиметься формування кілю.

У Міноборони вказали, що будівництво корабля відбувається за формулою 50 на 50, що передбачає завершення виготовлення корвету на одному вітчизняних підприємств за підтримки турецьких партнерів.

Очікується, що новий корвет на комплекс ходових та державних випробувань вийде у 2023 році. Про це повідомив міністр оборони України Андрій Таран, коментуючи контракт від грудня 2020 року з турецькою стороною щодо будівництва сучасних бойових кораблів для ВМС України за іноземними технологіями в Україні.

«Із турецькою стороною була досягнута домовленість, що корпус першого корвета побудують у Туреччині, а оснащення, встановлення озброєння та доведення до повної готовності відбудеться в Україні. Особливістю контракту є поетапна передача українській стороні технологій будівництва кораблів цього класу. Усі наступні корвети класу ADA будуть побудовані виключно на українських потужностях. Ці бойові кораблі у перспективі значно посилять оборону України в Азово-Чорноморському регіоні та дозволять бути взаємосумісними з державами-членами НАТО», – сказав Таран.

Бойові кораблі проєкту MILGEM прийняті на озброєння Збройних сил Турецької Республіки та мають успішний досвід виконання бойових завдань в акваторіях Середземного та Чорного морів.

За словами міністра оборони України, за своїми тактико-технічними характеристиками корвети класу Ada повністю відповідають вимогам ВМС України. Системи озброєння кораблів дозволять ефективно вражати надводні та підводні цілі. Корвети передбачають захист від високоточних ракет, оснащені сучасними засобами радіо- та гідролокації а також системою протиповітряної оборони.

Протичовновий корвет типу Ada ВМС Туреччини Фото: Facebook ВМС ЗС України

Як повідомлялось, 4 липня 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив, що до кінця 2023 року ВМСУ отримають новий сучасний корвет типу Ada. Його корпус вже закладений у Туреччині, а добудують корабель на українській верфі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2020 року Україна та Туреччина підписали угоди про передачу технологій та виробництво протичовнових корветів типу Ada і ударних безпілотних авіаційних комплексів типу Bayraktar для потреб ВМСУ.
  • Державний оборонний концерн Туреччини обрав суднобудівний завод «Океан» в Миколаєві для реалізації проекту будівництва серії кораблів класу корвет для ВМСУ.
  • У 2021 році на фінансування будівництва корвету типу Ada, що розроблений у Туреччині та заплановано побудувати для потреб ВМС ЗС України, з держбюджету виділено 3,8 млрд гривень