Україна посилює правила перетину кордону, для тих, хто в’їжджає з РФ і Індії обов’язкова 14-денна самоізоляція

Новини
Фото: mvs.gov.ua

Україна посилює правила перетину кордону для протидії можливій хвилі захворюваності штамом коронавірусу «Дельта». Відповідні зміни вносяться до постанови Кабміну про протиепідемічні обмеження в частині перетину державного кордону і проходження самоізоляції особами, які повертаються з-за кордону. Зокрема, всі, хто в’їжджає з РФ і Індії зобов’язані будуть пройти 14-денну самоізоляцію.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на засіданні уряду 28 липня, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Кабміну.

«Новий штам коронавірусу «Дельта» активно поширюється в Європі. Великий спалах, спричинений цим штамом, циркулює на території Російської Федерації. Ми пропонуємо нові правила перетину кордону, які наберуть чинності через 7 днів після офіційної публікації, щоб знизити можливість поширення вірусу на території України, якщо хтось захворіє за межами нашої країни. Завдяки цим змінам ми зможемо робити більш якісні епідеміологічні розслідування в разі виявлення носія», – сказав Ляшко.

Він пояснив, що для громадян України, які виїхали до моменту введення змін, повернення буде таким же. З набранням чинності постанови можна безперешкодно перетинати кордон за наявності хоча б одного щеплення. Всім, хто не вакцинувався, після повернення або при в’їзді в Україну треба робити ПЛР-тест.

Іноземці обов’язково повинні мати негативний тест, страховку, і, в разі відсутності повної вакцинації, будуть встановлювати додаток «Вдома». Воно буде контролювати самоізоляцію через 72 години після в’їзду, якщо не буде негативного тесту.

Якщо тест позитивний, то людину відправлять на ізоляцію або в лікарню.

«Особливому контролю підлягають вакциновані українці та іноземці, які прибули з РФ і Індії. Якщо вони пробули принаймні 7 днів до перетину українського кордону в цих країнах, вони підлягатимуть обов’язковій самоізоляції протягом 14 днів без можливості дострокового припинення», – додав міністр.

Нагадаємо:

  • 16 червня 2021 року Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин до 31 серпня, але значно послабив карантинні обмеження, оскільки на всій території України досягнуто «зеленого» рівня епідеміологічної небезпеки. Таким чином перетин державного кордону з будь-яких країн став безперешкодним для українців або іноземців з посвідкою на постійне проживання. Так само безперешкодно громадяни України можуть перетинати КПВВ на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • 27 липня в Україні з діагнозом COVID-19 госпіталізовано 507 пацієнтів та померло 15 людей. Крім того, виявлено 717 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби.