В Криму від коронавірусу померла співачка та телеведуча Субіє Налбандова – матір режисера Ахтема Сеітбалаєва

Новини
Субіє Налбандова Фото: YouTube Crimean Tatars

В окупованому Криму 29 липня на 84-му році життя від коронавірусної інфекції померла кримськотатарська актриса, співачка та телеведуча Субіє Налбандова – матір режисера та актора, директора «Кримського дому» в Києві Ахтема Сеітаблаєва.

Про важку втрату Сеітаблаєв повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Мамо… не маю сили сказати Прощавай. До зустрічі… люблю, люблю, люблю», – написав він.

Про смерть Налбандової повідомив і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«У нашого друга, товариша, соратника, відомого українського режисера, актора театру і кіно, сценариста Ахтема Сеітаблаєва непоправне горе – в окупованому РФ Криму у віці 83 років померла його мама, Субіє ханум Налбандова», – написав Чубаров у Facebook.

Він також коротко переповів історію життя Субіє Налбандової, яка народилася 24 квітня 1938 року в Криму:

Її сім’я разом з усім кримськотатарським народом була депортована з Криму 18 травня 1944 року. До 1955 року сім’я Субіє ханум утримувалася на спецпоселенні в Марійській АРСР, в умовах, де і дорослі, і діти використовувалися на каторжних роботах з ручної заготівлі лісу.

У 1955 році сім’я Налбандових переїхала до Таджикистану. Тут любов до співу привела Субіє ханум в гурток, створений її братом – майбутнім композитором – Едемом Налбандовим. Закінчивши незабаром Ленінабадське музучилище, вона вступила до Ташкентського театрального інституту в Узбекістані.

У 1990 році сім’я Налбандової повернулася до Криму, де Субіє ханум викладала вокал і сценічну мову в Кримському училищі культури.

У 1992 році почалося нова – найважливіша – сторінка життя Субіє Налбандової. Почавши працювати в кримськотатарській редакції ДТРК «Крим», вона створила першу в історії кримськотатарської культури дитячу телепередачу – «Мерабанъыз, балалар» (Добридень, діти). Для телепередачі все їй доводилося робити самій: шити ляльки, рухати їх в кадрі, озвучувати фільми, писати казки і вірші, готувати дітей до ефіру. Але результат був того вартий – величезна популярність, любов глядачів, покоління дітей, які відкрили для себе кримськотатарську мову і культуру.

«Кримськотатарський народ втратив письменницю, педагога, актрису, співачку, автора і ведучу першої телевізійної дитячої кримськотатарської програми. Від імені Меджлісу кримськотатарського народу та себе особисто висловлюю щирі співчуття Ахтему Сеітаблаєву у зв’язку з непоправною втратою матері, а також усім рідним, близьким та колегам Субіє ханум Налбандової. Світла і добра пам’ять про Субіє ханум Налбандову завжди зберігатиметься кримськотатарським народом», – зазначив Чубаров.

Заступник генерального директора студії Qaradeniz production, відома кримська журналістка Ліля Буджурова повідомила у Facebook, що Субіє Налбандова померла від коронавірусної інфекції.