НАБУ просить передати їм екс-суддю Чауса, якого затримала поліція у Вінницькій області, а потім забрали СБУшники

Новини
Екссуддя Микола Чаус у селі Мазурівка, 30.07.2021 Фото: censor.net

Національне антикорупційне бюро просить правоохоронців передати детективам НАБУ екс-суддю Миколу Чауса, якого 30 липня спочатку затримали поліцейські в селі Мазурівка Вінницької області, а потім забрали співробітники СБУ, які вивезли його.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«Станом на 15:30 правоохоронці, які, за нашою інформацією, затримали підозрюваного екс-суддю Дніпровського районного суду міста Києва, на зв’язок з детективами НАБУ не виходили. Закликаємо правоохоронців дотримуватися закону і передати підозрюваного, якого розшукують детективи, уповноваженим представникам Національного бюро», – йдеться в повідомленні.

Раніше видання Цензор.НЕТ повідомило з посиланням на джерело в правоохоронних органах, що екс-суддю Чауса виявили в селі Мазурівка Вінницької області.

У поліцію зателефонував житель села і повідомив, що виявив Миколу Чауса, який повідомив, що був викрадений невідомими особами і підтвердив, що є екс-суддею Дніпровського райсуду Києва. В ході перевірки стало відомо, що він знаходиться в розшуку НАБУ за ч. 4 ст. 368 КК.

На місце події виїхали правоохоронці, які затримали Чауса.

У свою чергу, головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов повідомив в Facebook, що, після затримання Чауса туди прибули співробітники СБУ, забрали у поліцейських екс-суддю і вивезли в невідомому напрямку.

«Сьогодні в село Мазурівка Вінницької області до сільського старости з’явився біглий суддя-корупціонер Микола Чаус, який знаходиться в розшуку Національного антикорупційного бюро. Після повідомлення про виявлення Чауса він був затриманий нарядом поліції для доставки в суд, арешту та подальшої передачі слідчому органу – НАБУ. Однак після затримання в село прибула група співробітників СБУ Вінницької області, які буквально відбили Чауса у наряду Могилів-Подільського районного відділення поліції і вивезли в невідомому напрямку», – написав Бутусов.

За його даними, детективи НАБУ звернулися в поліцію з вимогою затримати втікача екс-суддю. І тепер у Вінницькій області розшукують співробітників СБУ, які викрали Чауса у поліції.

«За даними джерел Цензор.НЕТ, Чауса звільнили за планом, розробленим в Офісі Президента. Він утримувався на базі ГУР МО і погодився співпрацювати з Офісом Президента під гарантію передачі його справи в СБУ від НАБУ, уникнення кримінальної відповідальності за корупцію. Це означає, що СБУ пред’явить Чаусу обвинувачення за статтями про незаконне перетинання держкордону або будь-який інший статті, яка знаходиться в підслідності СБУ. І після цього від Генпрокуратури зажадають передати справу Чауса в СБУ», – додав Бутусов.

Адвокат сім’ї Чауса Ростислав Кравець заявив в ефірі телеканалу «Прямий», що співробітники СБУ везуть Чауса до Києва.

Як повідомлялось, 3 квітня 2021 року Миколу Чауса викрали в центрі Кишинева, молдавські ЗМІ повідомили, що екс-суддю вивезли в Україну на автомобілі з дипломатичними номерами.

У причетності до втечі Чауса з України і його повернення на батьківщину підозрюють українські спецслужби, розслідуванню обставин переміщення екс-судді через кордон присвячений ряд журналістських розслідувань. В українському МЗС причетність України до викрадення Чауса заперечують, пропонуючи Кишиневу сприяння Києва в розслідуванні інциденту.

Колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак у статті для ZN.UA написав, що міжнародне «переміщення» Чауса здійснювалося не в державних інтересах. За його словами, метою вивезення Чауса в Молдову було врятувати його самого від кримінального переслідування і убезпечити його високих покровителів (суддя вважався креатурою народного депутата Олександра Грановського з найближчого оточення президента Петра Порошенка). У поверненні Чауса назад в Україну може бути зацікавлене нинішнє політичне керівництво. Адже це дає можливість для прямого виходу на підозру Порошенку.

Нагадаємо:

  • 9 серпня 2016 року Суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус був викритий на хабарі в 150 тисяч доларів. Детективи НАБУ встановили, що в 2015-2016 роках він неодноразово вимагав хабара, в тому числі 100 і 150 тисяч доларів за винесення певного судового рішення. Чаус втік з України.
  • 6 вересня 2016 року Верховна Рада підтримала подання Генпрокуратури України про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) судді Чауса.
  • З 11 листопада 2016 року Чаус знаходився в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу з метою арешту і подальшої екстрадиції в Україну.
  • 1 березня 2017 року Чаус був затриманий в Молдові. У Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі (САП) заявили, що вимагатимуть видачі Миколи Чауса, затриманого в Молдові. На початку березня документи на екстрадиційний арешт судді спрямовані молдавській стороні. Чаус знаходився під домашнім арештом в Кишиневі.