Україна отримає від МВФ понад $2,7 млрд

Новини
Штаб-квартира МВФ у Вашингтоні Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд надасть Україні понад $2,7 млрд «безоплатно без додаткових умов». Рішення ухвалила Рада керуючих МВФ за пропозицією директора-розпорядника Фонду Крісталіни Георгієвої для допомоги у відновленні світової економіки, яка постраждала внаслідок пандемії коронавірусу. Загалом між країнами будуть розподілені спеціальні права запозичення (СПЗ) на суму $650 млрд.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента України. Як очікується, Україна отримає транш 23 серпня.

В офіційному повідомленні МВФ наголошується, що це – найбільша розподіл СПЗ в історії фонду.

«Розподіл СПЗ послугує на благо всіх держав-членів, допоможе задовольнити довгострокову глобальну потребу в резервах, зміцнить довіру та сприятиме посиленню стійкості та стабільності світової економіки. Особливо це допоможе нашим найуразливішим державам-членам, яким важче впоратися з наслідками кризи, викликаної COVID-19», – заявила Георгієва.

Згідно з повідомленням на сайті глави Української держави, відповідне рішення було ухвалено після телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з Георгієвою минулого тижня.

«Це стане хорошим подарунком для нашої країни до 30-річчя незалежності. Ці кошти допоможуть подолати наслідки коронакризи та стимулювати нашу економіку. Я вдячний МВФ та особисто Крісталіні Георгієвій за це рішення», – сказав президент України.

Він також зазначив, що для України дуже важлива співпраця з МВФ, тому вона продовжує впроваджувати реформи та виконувати структурні маяки для отримання нового траншу в рамках поточної програми stand-by. «Ми працюємо над завершенням першого перегляду чинної програми Міжнародного валютного фонду і очікуємо місію МВФ у вересні. На цьому я наголосив під час нашої телефонної розмови з пані Крісталіною Георгієвою», – зазначив Зеленський.

  • Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19. Перший транш, який Україна отримає найближчим часом, складе 2,1 млрд дол.