У Криму ще двох жителів Ялти звинуватили у «справі Свідків Єгови»

Новини

В окупованому Криму ще двох жителів Ялти звинуватили в «екстремізмі» у «справі Свідків Єгови».

Про це повідомляє Кримська солідарність.

«В Ялті порушили кримінальні справи проти двох Свідків Єгови – Дар’ї Кузьо та Петра Жильцова. Кузьо обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд, Жильцова після доби в ізоляторі тимчасового тримання відправили під домашній арешт», – йдеться в повідомленні.

Так зване Головне слідче управління Слідкому Росії по Криму і Севастополю обвинувачує 33-річного Петра Жильцова за статтею про організацію діяльності екстремістської організації (частина 1 статті 282.2 КК РФ) та фінансування екстремістської діяльності (частина 1 статті 282.3 КК РФ). Покарання за цими статтями передбачає як великі штрафи, так і позбавлення волі на строк до десяти років позбавлення волі.

Дар’ю Кузьо обвинувачують за статтею про фінансування екстремістської діяльності (частина 1 статті 282.3 КК Росії).

Зазначається, що раніше Жильцов проходив як свідок у «справі» іншого жителя Криму – Тараса Кузьо (чоловіка Дар’ї Кузьо), який обвинувачувався за тими самими статтями, за якими зараз обвинувачують Жильцова. Його також тримають під домашнім арештом.

29 березня «Гагарінський суд Севастополя» засудив до 6,5 років ув’язнення в колонії місцевого жителя Віктора Сташевського, якого звинуватили в організації міського осередку «Свідків Єгови». Вирок у законну силу не вступив і може бути оскаржений протягом 10 днів.

4 червня 2019 року в Севастополі ФСБ провела обшуки щонайменше в 9 будинках місцевих віруючих «Свідків Єгови». Був затриманий 52-річний Віктор Сташевський, однак на наступний день він був відпущений з ізолятора під підписку про невиїзд. Стосовно нього було порушено кримінальну справу за статтею «Організація діяльності екстремістської організації» (ч. 1 ст. 282.2 КК РФ).

19 жовтня 2020 року розпочався новий розгляд кримінальної справи стосовно Віктора Сташевського.

Експерти Кримської правозахисної групи раніше заявили, що позбавлення волі «Свідків Єгови» в Криму є комплексом порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права і, відповідно, потрапляє під юрисдикцію Європейського суду з прав людини і Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо:

  • 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав організацію «Управлінський центр Свідків Єгови» екстремістською і заборонив її діяльність на території Росії. Також суд конфіскував майно релігійної організації.
  • 11 березня 2021 року в окупованому Криму в Ялті російські силовики провели серію обшуків в будинках послідовників релігійної організації «Свідки Єгови», яка заборонена в Росії. Один з них – Тарас Кузьо – був затриманий за підозрою в нібито «фінансуванні екстремістської діяльності».
  • Головне управління Нацполіції АРК та Севастополя відкрило кримінальне провадження за фактом проведення 11 березня окупантами незаконних обшуків в помешканнях послідовників релігійної організації «Свідки Єгови» у Ялті.
  • 13 березня «Київський районний суд» Сімферополя відправив під домашній арешт до 4 травня 42-річного послідовника релігійної організації «Свідки Єгови» Тараса Кузьо з Ялти. Російські силовики підозрюю його в нібито «фінансуванні екстремістської діяльності» за ч.1 ст.282.3 КК РФ.