До церкви Кримської єпархії ПЦУ увірвалися російські силовики і зірвали богослужіння

Новини
церковь
Фото: Голос Криму

Представники силових структур окупаційної влади під час Богослужіння увірвалися до приміщення чоловічого монастиря Святого Димитрія Солунського Православної Церкви України в селі Балки Білогірського району Криму. 

Про це повідомляє Голос Криму.

«Настоятеля монастиря архімандрита Даміана змусили зупинити ранкове Богослужіння. Свої дії «силовики» пояснюють тим, що настоятель храму здійснює ніби то незаконні дії, звершуючи молитву в приміщенні у не відповідністі до російського законодавства. Діють вони за рішенням «Міністерства юстиції Республіки Крим». Незаконні дії здійснили слідчі «Центру протидії екстремізму» Сімферополя, керівником яких є майор Горєванов Володимир Вікторович», – пише видання.

«Службу заборонили проводити, всіх заставили вийти на подвір`я монастиря і почали складати протоколи», – повідомив митрополит Сімферопольський та Кримський ПЦУ Климент.

Чоловічий монастир Святого Димитрія Солунського Православної Церкви України Криму є одним із семи парафіяльних структур Православної Церкви України Криму, що залишилися та надалі здійснюють молебні в окупованому Криму.

Як повідомлялось, на початку листопада 2020 року митрополит Криський і Сімферопольский ПЦУ Климент звернувся до Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша та представників країн-членів ООН за захистом через утиски ПЦУ та українців в окупованому Росією Криму.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 4 серпня 2020 року Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі.
  • У листопаді 2019 року окупаційний «Євпаторійський міський суд» ухвалив знести дерев’яний храм Православної церкви України, будівництво якого було розпочато ще до окупації півострова Росією в 2014 році. «Суд» задовольнив позовну заяву «адміністрації Євпаторії» до Громади в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина», Управління Кримської Єпархії Української православної церкви «про звільнення муніципальної земельної ділянки та проведення робіт з демонтажу зведеної будови».
  • 23 липпня 2020 року архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав постанову так званої «служби судових приставів Криму» про знесення церкви ПЦУ в Євпаторії у п’ятиденний термін. Площа ділянки, яку окупаційна адміністрація вимагає звільнити, усього 30 кв. м.