Півмільйона українців залишаться без пенсії – Лазебна

Новини
пенсии

Громадяни України, які були працевлаштовані неофіційно, не зможуть претендувати на пенсії, якщо в терміновому порядку не змінити деякі норми законодавства.

Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телеканалу «Україна 24».

Мінсоцполітики розробляє законопроект для вирішення цієї проблеми. Документ повинен внести до законодавства зміни, які дозволять працюючим «в тіні» українцям отримати право на нарахування страхового стажу.

«У півмільйона людей не буде необхідних 15 років, які дають їм право піти на пенсію в установленому віці. І ми над цим працюємо. Ми розробили законопроект і відправили його на експертизу в Міжнародну організацію праці, і будемо просувати його далі», – заявила Лазебна.

Ще одна проблема, з якою можуть зіткнутися майбутні пенсіонери, за словами міністра, – це недобір стажу за неповну зайнятість. Така форма зайнятості в Україні досить поширена, оскільки дозволяє офіційно платити співробітникові меншу зарплату і менші податки з неї. Однак її поширення може призвести до масового недобору стажу в подальшому.

З 1 грудня поточного року мінімальну пенсію в Україні збільшать з 1854 до 1934 гривень за рахунок підвищення прожиткового мінімуму – на 80 гривень. З 1 жовтня доплату до пенсії в розмірі 400 грн отримають пенсіонери у віці від 75 до 80 років.

Як повідомлялось, Мінреінтеграції запроваджує віддалену ідентифікацію для вимушено переселених осіб (ВПО) та мешканців ОРДЛО, які є одержувачами пенсій та соціальних виплат, але через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування в умовах карантину не мають можливості виїхати на підконтрольну Україні територію, щоб їх отримати. Онлайн-ідентифікація здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»).

Нагадаємо:

  • У травні 2021 року Пенсійний фонд України опублікував проект постанови Кабінету міністрів про виплату заборгованості по пенсіях внутрішньо переміщеним особам і тим, хто відмовився від довідки переселенця. Правозахисники вважають, що прийняття цього порядку зовсім не означає, що переселенці відразу отримають свої гроші.
  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, сума заборгованості по пенсіях переселенців і жителів тимчасово окупованих територій за рішеннями судів досягла 11 мільярдів гривень.