Кримська платформа: Зеленський запропонує Меркель залишитися на саміт

Новини
Президент України Володимир Зеленський і канцлер ФРН Ангела Меркель, Берлін 12.07.2021 Фото: president.gov.ua

Переговори канцлера Німеччини Ангели Меркель з президентом України Володимиром Зеленським під час її візиту до Києва будуть стосуватися гарантій, пов’язаних з «Північним потоком-2», ситуації з безпекою, двосторонніх відносин, а також питання, чи зможе вона відвідати саміт Кримської платформи 23 серпня.

Про це сказав спікер президента Сергій Никифоров, пише Радіо Свобода.

Никифоров сказав, що графік візиту Меркель ще не уточнено. Раніше він стверджував, що візит Ангели Меркель до Києва запланований на 22 серпня.

За словами спікера Зеленського, українська сторона запропонує канцлеру відвідати Кримську платформу, але погодиться вона чи ні, «стане відомо найближчим часом».

Никифоров назвав візит лідера Німеччини продовженням контактів Зеленського «в чотирикутнику« Вашингтон, Брюссель, Берлін і Київ».

«Ангела Меркель і Володимир Зеленський будуть говорити про те, як саме Німеччина буде гарантувати виконання зобов’язань, які дала на випадок, якщо Росія після запуску «Північного потоку-2» спробує якимось чином зловживати своїм монопольним становищем. Обов’язково говорити про ситуацію з безпекою на сході України і про те, як реанімувати мирні переговори. І, звичайно ж, двосторонніх відносинах. Німеччина – наш ключовий партнер в Європі і в політиці, і в промисловості, і в енергетиці. Потенціал для зміцнення цих відносин великий», – розповів Никифоров.

Представник президента охарактеризував візит Меркель як доказ того, що «про Україну без України – ні слова».

«Без прямих переговорів з президентом України сучасні найважливіші питання безпеки в Європі не вирішити», – заявив він.

Ще три країни Європи підтвердили свою участь у першому саміті Кримської платформи. Тепер їх 37.

Кримська платформа може відіграти важливу роль у координації санкційних політик США, ЄС, Великої Британії, Канади та інших країн, які не визнають незаконної спроби анексії Криму Росією. Така координація дозволить виробити більш ефективну санкційну політику, яка призведе до серйозних наслідків для РФ за її дії проти України, зокрема, щодо притягнення до відповідальності російського бізнесу та топчиновників, які вкрали українську власність на окупованому півострові, Джордж Кент, тимчасовий повірений у справах США в Україні, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії сказав в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Про те, які перспективи у Кримської платформи бачить уряд Федеративної Республіки Німеччини, – в інтерв’ю Анки ФЕЛЬДГУЗЕН, Надзвичайного і Повноважного Посла ФРН в Україні для Центру журналістських розслідувань.

Нагадаємо:

  • Президент Володимир Зеленський вважає, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.
  • Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що Росія «погрожує» країнам, які погодилися взяти участь в міжнародному саміті Кримської платформи, який пройде 23 серпня в Києві.
  • 6 серпня 2021 року під час форуму Експертної мережі Кримської платформи у Києві представили цілі та завдання семи підгруп у її складі.