В Україні збираються ввести обов’язкову реєстрацію мобільних номерів

Новини

До комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації передали законопроект, який передбачає обов’язкову реєстрацію користувачів мобільного зв’язку за документами, що посвідчують особу.

Про це повідомляє пресслужба комітету.

Законопроектом пропонується зобов’язати мобільних операторів з 1 січня 2025 року припиняти надавати послуги тим абонентам, які не пройдуть таку ідентифікацію. Іншими словами, абонент буде відключений.

Крім процедури ідентифікації, абонент також може укласти договір з мобільним оператором – ця процедура існує і зараз.

Автори законопроекту пояснюють необхідність його прийняття захистом персональних даних.

«Через стрімке розвитку цифрової економіки ідентифікація абонентів важлива для ефективної системи захисту персональних даних користувачів. Багато хто користується інтернет-банкінгом, онлайн-замовленнями товарів і послуг, тому зростають ризики шахрайства», – наголошується в повідомленні.

Ініціатива зобов’язати операторів реєструвати абонентів за документами була запропонована депутатами фракції «Слуги народу» у вересні 2019 року. Однак незабаром законопроект відкликали, оскільки його вирішили «повністю переробити».

  • Центр журналістських розслідувань в спецпроекті «Бізнес на два фронти і в обхід санкцій» розповідав про дієвість західних і українських санкції, введених за незаконну анексію Криму і Севастополя. Хто надає ці послуги, кому належать нові оператори і що у них спільного зі старими, які нібито пішли з півострова у зв’язку з загрозою потрапити під дію санкцій. Як працюють санкції: мобільні оператори Криму