США оштрафували платіжну систему Payoneer на $1,5 млн за порушення кримських санкцій

Новини
США запровадили санкції проти компанії Payoneer Фото: Payoneer

Управління по контролю за іноземними активами (Office of Foreign Assets Control (OFAC)) Міністерства фінансів США наклали штраф у розмірі $1,5 млн на міжнародну компанію з фінансових операцій  Payoneer через порушення нею санкцій кримських санкцій, а також санкцій проти Ірану і Зімбабве. 

Про це йдеться у статті кандидатів юридичних наук Богдана Бернацького і Дмитра Коваля «Як Україні отримати міжнародну суб’єктність за допомогою санкцій» для Центру журналістських розслідувань та видання ZN.UA.

Розслідування OFAC встановило, що міжнародна компанія з фінансових операцій Payoneer проігнорувала вимоги санкційного законодавства. Компанія через відсутність мінімальної перевірки, чи є контрагенти під санкціями, грубо порушила вимоги вищевказаних регуляторних актів OFAC. Так, американське відомство виявило, що Payoneer обробляв транзакції у порушення кримських санкцій, санкцій проти Зімбабве і санкцій проти Ірану. 

В результаті відсутності внутрішнього контролю за дотриманням санкцій (комплаєнсу), Payoneer провів близько 2260 незаконних фінансових операцій. Після виявлення порушень компанія звільнила голову відділу комплаєнсу, надала всю запитувану інформацію, вжила дій для оновлення спеціального софту (який унеможливлює транзакції до підсанкційних територій – зокрема, до Криму). З урахуванням цього OFAC пішов на врегулювання спору з Payoneer та погодився на виплату компанією штрафу у сумі $1,5 млн.

У 2020 році США затвердили рамкові інструменти моніторингу і дотримання санкцій, які зобов’язують компанії мати як мінімум п’ять процедур для відслідковування санкцій: оцінку ризиків, внутрішню перевірку, тестування та аудит, тренінги та зобов’язання керівництва. Слідування цим правилам напряму визначає рівень відповідальності компанії у разі виявлення OFAC порушень санкційних програм.

Серед інших компаній, що потрапили до поля зору OFAC лише за останні півтора роки, є такі транснаціональні компанії як BitPay, Amazon, Deutsche Bank Trust Company Americas, BitGo та інші.

Докладніше про те, як працюють санкційні системи США і Великої Британії та чому Україна поки не досягла відповідного рівня ефективності санкційної системи, читайте у статті Богдана Бернацького і Дмитра Коваля «Як Україні отримати міжнародну суб’єктність за допомогою санкцій».