Литва – це приклад розбудови суб’єктності в міжнародній та санкційній політиці – Богдан Бернацький і Дмитро Коваль

Новини
МЗС Литви Фото: Juliaus Kalinsko / 15min

Литва запровадила санкції проти режиму Олександра Лукашенка раніше за ЄС і наполягає на обмеженні впливу Китаю на Східну Європу, розвиваючи натомість співпрацю з Тайванем. Це стає можливим завдяки швидким змінам до національного законодавства Литви. 

Про це йдеться у статті кандидатів юридичних наук Богдана Бернацького і Дмитра Коваля «Як Україні отримати міжнародну суб’єктність за допомогою санкцій» для Центру журналістських розслідувань та видання ZN.UA.

Литовський уряд відкрив другий фронт боротьби безпосередньо на своїх кордонах з білоруським самопроголошеним президентом Лукашенко, ставши головним адвокатом широких санкційних заходів проти авторитарного режиму в Мінську, пишуть Богдан Бернацький і Дмитро Коваль. Вільнюс запровадив санкції проти білоруських високопосадовців швидше за ЄС.

Крім того, Литва послідовно виступає за обмеження впливу Китаю на Східну Європу. Зокрема, у двосторонніх діалогах України з литовською делегацією на теренах ПАРЄ обов’язковою темою останніх двох років є Китай та пошук шляхів задля зменшення його впливу на регіон східної Європи. В розвиток цього курсу Литва налагоджує стосунки з Тайванем, який Китай вважає своєю територією і різко негативно ставиться до визнання суб’єктності Тайваню. 

Задля створення можливостей для власних дипломатичних маневрів, Литва постійно оновлює національне законодавство. Так, для забезпечення прийому білорусів, які зазнали політичних переслідувань, було внесено зміни до постанови уряду Литовської Республіки «Про оголошення надзвичайного стану» щодо в’їзду іноземців з особливих гуманітарних причин. Поглиблення співпраці з Тайванем стає можливим через внесення до законодавства про торгові представництва дозволу відкривати їх у державах, у яких немає литовських дипломатичних представництв чи консульств. 

«Те що робить Литва – якраз і є розбудовою міжнародної суб’єктності. Санкції, послідовна політика невизнання Лукашенка, злагоджена комунікація щодо протидії Китаю у результаті зміцнюють позиції Литви на міжнародній арені», – пишуть  Богдан Бернацький і Дмитро Коваль.

Також вони звертають увагу, що українська делегація в ПАРЕ не здатна запропонувати конкретних кроків у відповідь на ініціативи Литви з обмеження китайського впливу. Крім того, Україна навіть не розглянула ініціативу групи народних депутатів України щодо особливих умов в’їзду з гуманітарних причин для білорусів.  

Докладніше про те, як працюють санкційні системи США і Великої Британії та чому Україна поки не досягла відповідного рівня ефективності санкційної системи, читайте у статті Богдана Бернацького і Дмитра Коваля «Як Україні отримати міжнародну суб’єктність за допомогою санкцій».