ФСБ РФ в Керчі збирає особисті дані школярів

Новини
ФСБ

В окупованій Керчі «управління освіти» збирає особисті дані про неповнолітніх для ФСБ РФ.

Мова йде про дітей від 12 років, повідомляє Кримська правозахисна група.

На вимогу «начальника управління освіти» директори шкіл передали дані про дітей, а саме: ім’я, прізвище, по батькові, число, місяць, рік народження і номер мобільного телефону всіх учнів від 12 до 17 років.

Не виключено, що подібна вимога була розіслано по всіх школах окупованого півострова.

Правозахисник заявив, що подібний крок є порушенням прав на приватне життя.

«Відповідно до запиту «Управління Федеральної служби безпеки Російської Федерації по Республіці Крим і місті Севастополі» необхідно 10 серпня 2021 року до 15.00 подати відомості про дітей у віці від 12 до 17 років, які навчаються в загальноосвітніх установах міста Керчі, згідно з формою, що додається. Додатково повідомляємо, що повноваженнями органів ФСБ Росії передбачено отримання персональних даних без згоди суб’єкта», – йдеться в листі за підписом «керівника управління освіти» Віктора Дахін.

Всі директора керченських шкіл вже виконали це доручення.

Правозахисник Олександр Сєдов вважає, що учні не зобов’язані надавати цю інформацію. Або вони можуть дати недійсний номер або тільки набір випадкових чисел, який схожий на номер телефону.

«Це порушення права на приватну, сімейне життя. Передача особистої інформації третім особам без згоди особи, який цією інформацією володіє. Це необхідно для того, щоб можна було відстежувати переміщення цих людей, дзвінки цих людей. Наприклад, можна зібрати інформацію про те, хто безпосередньо брав участь в будь-якої акції за номерами мобільних телефонів учасників. І надалі, на підставі цього списку, притягувати до відповідальності за чинним російським законодавством», – підкреслив він.

Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає нікого, зокрема, й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму. Детальніше – в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац – артилерія!»: Побєдобєсіє для кримських малят.

Як повідомлялось, у Криму збудують регіональний центр з військової підготовки молоді «Авангард» – один з великої мережі подібних центрів по всій Росії. З єдиною відмінністю – цей стоятиме на окупованій українській землі і готуватиме вояків для Путіна з наших, українських дітей. Подробиці читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань ««Авангард»: кримських підлітків вчитимуть вбивати і вмирати за Росію».

Нагадаємо:

  • За даними українських правозахисників, до мілітаризації освітнього простору в окупованому Криму та знищення української ідентичності кримських дітей причетні щонайменше 12 осіб: від так званих кримських «міністрів освіти» до вчителів шкіл півострова.