«Авангард»: кримських підлітків вчитимуть вбивати і вмирати за Росію

Публікації
Скріншот: ЮнармияТВ

В Криму будуватимуть регіональний центр з військової підготовки молоді «Авангард» – один з великої мережі подібних центрів по всій Росії. З єдиною відмінністю – цей стоятиме на окупованій українській землі і готуватиме вояків для Путіна з наших, українських дітей. 

Москва готується до війни. Чим би не скінчилися майбутні переговори президентів Росії і Сполучених Штатів Володимира Путіна і Джозефа Байдена – Москва все одно готуватиметься до війни. Бо у Москви є лише два важелі, якими вона тисне на цивілізований світ – це погроза припинити постачання газу і загроза війни. Для використання обох важелів потрібні ресурси. Газ у надрах, який можна продати – і люди, з яких можна зробити солдат. 

А солдат імперії треба готувати змалку. Тому в російських дитячих садочках співають про артилерію і кавалерію, школярів заганяють до воєнізованої структури під назвою «Юнармія», а трохи старших – тих, хто вже засвоїв отруйну абетку мілітаристської імперської пропаганди – запрошують до навчально-методичних центрів військово-патріотичного виховання молоді  «Авангард». Там російські юнаки проходять інтенсивний курс військової підготовки. Далі вже все по-дорослому – строкова служба або військове училище.

Навчально-польовий семінар Юнармії з основ тактичної підготовки. Крим, червень 2019 р. Фото: crimeahrg.org

Мета цього мілітаристського конвеєру одна: поставити російській армії людський матеріал, підготовлений не лише фізично, а й морально –  мовляв, немає кращої долі, ніж вбивати і вмирати за інтереси імперії. Все це стосується не лише власне росіян, а й громадян України, які мешкають в окупованому Криму. 

Росія продовжує розбудовувати систему мілітаризації дітей та юнацтва на окупованих українських землях. Навесні 2021 року командування Чорноморського флоту провело зустріч з окупаційною владою Криму та адміністрацією Сімферополя з питання створення на півострові центру військово-патріотичного виховання молоді «Авангард», аналогічного тому, що вже відкрився у підмосковному парку «Патріот».

Центр «Авангард» Фото: avangard.center

«Авангард» відкрився восени 2020 року, і з того часу «Юнармія» вправно постачає туди курсантів, які за п’ять днів мають навчитися азам військової справи. 

Центр вміщає 600 курсантів одночасно, а за рік через нього проходитимуть тридцять тисяч курсантів. Рекламні ролики «Авангарду» показують привабливу картинку, але учасники такого навчання іноді не в захваті від реалій російської молодіжної військової підготовки.

Pro 100 Senya – учасник зміни в центрі «Авангард». Скріншот: Youtube Pro 100 Senya

Юний російський ютуб-блогер «Pro 100 Senya» повідомляє підписникам, що в нього п’ять днів в «Авангарді» відбили будь-яке бажання служити. Він стверджує, що інструктори «Авангарду» принижують курсантів, зі слабших знущаються, формений одяг крадуть – все як у справжній російській армії. 

Але військове начальство знає: завжди знайдуться ті, кому така служба до душі. Проєкт розширюватимуть.

Центр «Авангард». Навчання курсантів Фото: avangard.center

«Що стосується перспектив, нам би хотілося, щоб подібні центри з’явилися в усіх містах, де є хоча б одна школа. У планах цього року додатково ще будівництво 37 центрів – створення їх в 37 суб’єктах. Таким чином їх буде більше 70», – каже міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Ділянка під центр «Авангард», с. Оріхове, Сакський р-н, АР Крим. Фото: Youtube Юрий Павленко

Той «Авангард», що збудують у Криму, вочевидь стане одним з тих тридцяти семи центрів, про які розповідає Шойгу. 8 червня 2021 року  окупацiйний «совет міністров» забрав під будівництво «Авангарду» земельні ділянки з кадастровими номерами 573 і 426 в селі Оріхове, що біля міста Саки.  Ви чули про це село – саме тут до арешту мешкав український патріот Олег Приходько, якого окупанти в березні 2021 року за вигаданими звинуваченнями засудили до 5 років ув’язнення.

Колись в Оріховому був дитячий табір імені Юрія Гагаріна. Саме землі табору та ще одну порожню ділянку поруч окупанти й забрали під створення кримського військово-дитячого центру. 

Центр «Авангард». Навчання курсантів Фото: avangard.center

Хай вас не обманюють дати: тематична зустріч з командуванням Чорноморського Флоту в березні поточного року, рішення окупаційного уряду в червні… Ще у вересні 2020 року глава окупаційної адміністрації Оріхівського сільського поселення Олександр Митясов розповідав журналістам, що на місці табору буде створено патріотичний центр для молоді під патронатом Президента РФ Володимира Путіна та міністра оборони РФ Сергія Шойгу – мовляв, вже готується проєкт. Так, окупанти планують наперед і працюють системно – і воєнні злочини у їхньому виконанні теж системні і масштабні. 

Нагадаємо, що мілітаризація дитячого виховання на окупованій території – це саме воєнний злочин. Так само воєнним злочином є й призов мешканців окупованої території до окупаційної армії. З 2015 року окупанти призвали до своєї армії 28 тисяч кримчан, і щороку ця цифра зростає. 

Українські правозахисники разом із Прокуратурою Автономної республіки Крим збирають докази цих злочинів і передають повідомлення до Міжнародного кримінального суду. Але кінець мілітаризації покладе лише деокупація Криму.

Відеоверсію матеріалу можна подивитися тут: