У РФ суд засудив фігурантів алуштинської справи «кримських мусульман» до позбавлення волі на строк від 12 до 18 років

Новини
Фігуранти алуштинського «справи кримських мусульман» в Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону 16.08.2021 Фото: crimean-solidarity.org

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дон засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ алуштинської «справи кримських мусульман», кримських татар Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова до позбавлення волі в колонії суворого режиму на строк від 12 до 18 років.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

«Суд в особі головуючого судді Романа Вікторовича Сапрунова відмовив стороні захисту у всіх заявлених клопотаннях і став на бік обвинувачення, засудивши кримських татар до термінів від 12 до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Арешт на майно у всіх скасований», – йдеться в повідомленні.

За інформацією активістів суд виніс фігурантам справи такі вироки:

Руслану Месутову – 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення;
Ленур Халілову – 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення;
Ельдару Кантімірову – 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення;
Руслану Нагаєву – 13 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення

Всі четверо проведуть перші два роки у в’язниці – самому суворому режимі позбавлення волі.

На оголошення вироку в зал суду крім захисників пустили тільки маму Ельдара Кантімірова, дружину Ленура Халілова, дочку Руслана Нагаєва і сестру Руслана Месутова. Також на засідання прийшов консул України в Ростові-на-Дону Юрій Довгуля.

Нагадаємо:

  • 10 червня 2019 року ФСБ заявила, що в різних регіонах окупованого Криму проводить слідчі заходи в рамках кримінальної справи за ст.205.5 (організація або участь в діяльності терористичної організації) у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії. В результаті обшуків в Алушті були затримані Руслан Нагаєв і Ельдар Кантіміров, в селі Малий Маяк – Руслан Месут, в селі Ізобільне – Ленур Халілов.
  • Руслан Нагаєв займався підприємницькою діяльністю в Алушті, Ленур Халілов був главою і засновником мусульманської громади «Алушта», а Руслан Месутов був в ній охоронцем. Ельдар Кантіміров закінчив Київський Ісламський університет, знавець арабської мови.
  • Російський Правозахисний центр «Меморіал» визнав фігурантів алуштинської «справи кримських мусульман» Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова політв’язнями.