У Криму окупанти провели обшуки в будинках кримських татар, затримано п’ятьох активістів

Новини
Обшук в будинку Раіфа Февзієва в Строгановці під Сімферополем Фото: facebook.com/crimeansolidarity

В окупованому Криму і Севастополі російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар. Затримано п’ять активістів.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

«Сьогодні з 4 години ранку в Криму проходили нові масові обшуки в будинках кримських татар мусульман в Сімферопольському, Бахчисарайському районах Криму і в Балаклавському, Нахімовському районах Севастополя. До 7 години ранку на гарячу лінію «Кримської солідарності» надійшло як мінімум п’ять повідомлень. Слідчі заходи проводили співробітники ФСБ, ЦПЕ і ОМОНу. За підсумками слідчих заходів затримано п’ятьох осіб. У Нахімовському районі міста Севастополя співробітники ФСБ відвезли активістів Рустема Мурасова і Рустема Таїрова, в Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, в Бахчисарайському районі – активістів Заура Абдуллаєва, в Сімферопольському районі Криму – Раіфа Февзієва», – йдеться в повідомленні.

Рустема Мурасова, Рустема Таїрова, Джеббара Бекірова і Заура Абдуллаєва доставили в «управління ФСБ» в Севастополі», Раіфа Февзієва – в «управління ФСБ» в Сімферополі.

Як відзначають в «Кримській солідарності, Раіф Февзієв – місцевий імам (релігійний діяч), який закінчив медресе, кримськотатарський активіст, багатодітний батько. Рустем Мурасов, Рустем Таїров, Джаббар Бекіров і Заур Абдуллаєв займалися активізмом, систематично відвідували політично мотивовані судові засідання, підтримували сім’ї політв’язнів, організатори іфтарів (вечірнє розговіння у місяць Рамадан – ред.) і масових заходів в своїх селищах.

«Сьогодні Рустем Мурасов повернувся з Ростова-на-Дону, де ще вчора був винесений вирок кримським татарам, о третій годині ранку. І буквально через кілька годин співробітники силових структур нагрянули з обшуком в будинок його літньої матері, з якою він проживав, в селі Фруктове Нахімовського району Севастополя», – повідомила кримська активістка Мумине Салієва.

«Це три людини, які з першого дня, як почалися обшуки, відвідували постійно суди, робили передачі. 2 лютого 2018 року вже було затримання Рустема Таїрова і Рустема Мурасова. Їх хотіли відвезти в ФСБ. Цивільні захисники поїхали і відвоювали їх тоді», – розповів активіст Ділявер Меметов.

На обшук до Раіфа Февзієва не пустили адвоката Едема Семедляєва. До решти захисники доїхати не встигли, співробітники ФСБ завершили слідчі дії в короткі інтервали часу.

Слідчі дії в будинках Джеббара Бекірова, Заура Абдуллаєва і Рустема Таїрова проводилися за постановою «Ленінського районного суду Севастополя».

Нагадаємо:

  • 22 липня 2021 року в окупованому Криму в Євпаторії ФСБ провела обшук в будинку 57-річного Алі Ібрагімова і його 27-річного сина Мустафи Ібрагімова.