Кримська платформа: Зеленський сподівається разом із західними партнерами змусити РФ почати переговори про повернення Криму

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: YouTube

Україна ніколи не зможе повернути Крим без спільних зусиль держав у рамках Кримської платформи, що має змусити РФ почати переговори про повернення півострова.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на відкритті саміту Кримської платформи в Києві, де присутні 46 іноземних делегацій.

«Одна наша незалежна країна ніколи не зможе повернути Крим. Нам потрібна дієва підтримка на міжнародному рівні і підтримка на новому рівні питання деокупації українського півострова. Україна разом з вами починає писати нову главу в історії українського Криму, це глава про деокупацію. Деоокупація – це кінцева мета моя, нашої держави, мета роботи Кримської платформи. Синергія наших зусиль повинна змусити РФ сісти за стіл переговорів про повернення нашого півострова», – сказав Зеленський.

Президент повідомив, що офіс Кримської платформи буде цілодобово і щодня моніторити ситуацію з правами людини в Криму, збирати інформацію про зростання військової активності на півострові, відстежувати екологічну та економічну ситуацію.

23 серпня проходить інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустить перший міжнародний формат щодо Криму.

Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат.

Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Нагадаємо: