Нинішнім 40-річним без накопичень не варто розраховувати на пенсію – міністр фінансів України

Новини
пенсий

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що людям, яким зараз 40 років, якщо немає накопичень у недержавному пенсійному фонді, то розраховувати на пенсію взагалі не варто. За його словами, темпи старіння населення такі, що кількість працюючих буде постійно скорочуватися, а кількість пенсіонерів – рости.

Про це він сказав в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«Мені сорокарічному на пенсію в нинішніх умовах розраховувати не варто. Тоді два варіанти – або я сам шукаю можливості і відкладаю через недержавний пенсійний фонд (НПФ), або створюються умови таких накопичень для всіх громадян. Це потягне фіскальні втрати бюджету, і це всі повинні розуміти», – додав Марченко.

За його словами, обговорюється варіант, коли буде інвестуватися 1% по ЄСВ і 1% з іншого джерела.

«Це може бути ПДФО (це обговорюється) або пряма бюджетна програма, до чого ми більш схильні. Мінфін пропонує: давайте створимо окрему пряму бюджетну програму, скажімо,” Внесок держави в накопичувальну пенсійну систему».

Умовно, якщо ти дав 1% або 1,5%, держава дає стільки ж. Для молоді зробити з коефіцієнтом, заохотити – якщо ти додатково вклав кошти в накопичувальний пенсійний фонд, держава додасть. Це повинна бути система, яка створить умови для того, щоб громадяни зацікавилися своїм пенсійним майбутнім. Це не стосується тих, хто стане пенсіонером через п’ять років», – пояснив він.

За словами міністра, інших варіантів забезпечити нинішньому активному населенню пенсію немає.

Після виходу на пенсію українці втрачають близько 70% трудових доходів, в майбутньому цей показник виросте до 80% через демографічні зміни, що істотно вище міжнародних норм, йдеться в інформаційному матеріалі «Питання та відповіді про накопичувальних пенсії» Міністерства соціальної політики України.

Як повідомлялось, Мінреінтеграції запроваджує віддалену ідентифікацію для вимушено переселених осіб (ВПО) та мешканців ОРДЛО, які є одержувачами пенсій та соціальних виплат, але через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування в умовах карантину не мають можливості виїхати на підконтрольну Україні територію, щоб їх отримати. Онлайн-ідентифікація здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»).

Нагадаємо:

  • У травні 2021 року Пенсійний фонд України опублікував проект постанови Кабінету міністрів про виплату заборгованості по пенсіях внутрішньо переміщеним особам і тим, хто відмовився від довідки переселенця. Правозахисники вважають, що прийняття цього порядку зовсім не означає, що переселенці відразу отримають свої гроші.
  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, сума заборгованості по пенсіях переселенців і жителів тимчасово окупованих територій за рішеннями судів досягла 11 мільярдів гривень.