В СБУ заявили, что викрили схему закупівлі неякісних запчастин для Укрзалізниці, вироблених в ОРЛО

Новини
Фото: Укрінформ

Служба безпеки України викрила схему закупівлі неякісних запчастин для АТ «Укрзалізниця», які продавали під виглядом «інноваційної» продукції за завищеними цінами і які були виготовлені на тимчасово непідконтрольній Україні території Луганської області.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Ділки постачали для рухомого складу неякісні комплектуючі, складові яких виготовлені на тимчасово непідконтрольній українській владі території Луганщини. Серед організаторів оборудки – громадянин РФ. За попередніми висновками експертів, продукція не відповідає технічним умовам експлуатації та могла призвести до пошкодження контактної мережі «Укрзалізниці», вартість якої становить понад 3 млрд грн», – йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що для отримання «прибутку» зловмисники штучно завищували вартість товару вдесятеро. Вони робили це під виглядом закупівлі запчастин, вироблених з «інноваційного матеріалу».

«Встановлено, що громадянин РФ спільно з високопоставленими чиновниками держпідприємства налагодили корупційний механізм придбання запчастин для рухомого складу. Закупівлю товару вони здійснювали через підконтрольну росіянину комерційну структуру в Києві», – наголошують у спецслужбі.

Там зазначають, що наразі у межах кримінального провадження на виявлену продукцію накладено арешт.

«Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх обставин протиправної діяльності і притягнення до відповідальності осіб, причетних до неї», – заявили в СБУ.

  • СБУ у Дніпропетровській області заблокувала схему незаконного постачання продукції на територію так званої «ДНР». За попередньою інформацією, прибуток зловмисників становив понад 20 млн доларів США.