Кримська платформа: Зеленський закликав міжнародних партнерів об’єднатися для деокупації інших територій

Новини
Крымская платформа

Кримська платформа може бути майданчиком для деокупації не лише Криму, але й інших територій. Лише об’єднавши зусилля держави стають сильнішими і можуть швидко досягти бажаного результату.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на брифінгу за підсумками спільної зустрічі з президентами Молдови, Польщі та Румунії

«Я говорив, що Кримська платформа може стати майданчиком пошуку шляхів деокупації й інших територій та розв’язання інших регіональних конфліктів. Варто об’єднатися задля європейської і євроатлантичної інтеграції», – сказав Зеленський.

19 липня Україна, Молдова та Грузія започаткували проєкт асоційованого тріо щодо членства в ЄС. Наступним кроком він назвав визнання країн-ЄС перспектив країн асоційованого тріо (Україна-Молдова-Грузія).

Крім того, Україна запропонувала посилити взаємодію військово-морських сил причорноморських держав і запропонувала Румунії і Молдові долучитися до цієї ініціативи.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що через проведену у Києві Кримську платформу у Москві та проросійських медіа «палає». Реакцію назвав істеричною.

Москва розглядає участь деяких країн у саміті Кримської платформи як «замах на територіальну цілісність» РФ, йдеться в коментарі офіційної представниці МЗС РФ Марії Захарової, опублікованому на сайті зовнішньополітичного відомства Росії.

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи, на Саміті Кримської платформи в Києві заявила, що платформа має консолідувати зусилля громадянського суспільства, влади України, міжнародних партнерів навколо деокупації Криму, його реінтеграції та відновленню міжнародного правопорядку.

Учасники Міжнародної Кримської платформи підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи.

23 серпня пройшов інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустить перший міжнародний формат щодо Криму.

Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат.

Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Нагадаємо: