День захисту прав української громади Криму: в Києві проведуть акцію «Українці Криму: коло солідарності»

Новини

28 серпня, у День захисту прав української громади Криму, в Києві заплановано проведення традиційної церемонії вшанування пам’яті голови Крайової української ради в Криму у 1919–1920 роках, консула УНР в Ялті Павла Горянського та загиблих у 2014–2020 роках кримчан-захисників України, а також акції «Українці Криму: коло солідарності».

Організовує заходи Крайова Рада Українців Криму.

«У результаті окупації Криму кримські українці перетворилися на одну з двох найбільш дискримінованих етнічних спільнот, окупаційна політика створює загрозу її асиміляції у подальшому. На жаль, про це мало знають в Україні та світі мало, тому українці з Криму-вимушені переселенці вже кілька років проводять наприкінці серпня День захисту прав української громади Криму, щоб розповісти про загрозливий стан своєї громади і одночасно вшанувати попередників, які у 1917-1919 рр. у серпні проводили з’їзди кримських українців», – йдеться в повідомленні.

28 серпня об 11:30 на території Державного історико-меморіального Лук’янівського заповідника поруч з могилою голови Крайової української ради в Криму 1919-1920 рр., консула УНР в Ялті Павла Горянського почнеться вже традиційна церемонія вшанування його пам’яті, а також пам’яті кримчан-борців за волю України, загиблих у 2014-2020 рр. кримчан-захисників нашої держави.

Цього року службу Божу відслужить митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент. Голова Оргкомітету із впорядкування місця поховання П. Горянського Андрій Іванець доповість про розробку проекту пам’ятника та про хід збору коштів для його встановлення. Під час заходу ветеран АТО Сергій Вікарчук зачитає прізвища кримчан-захисників України, які загинули у російсько-українській війні.
Захід почнеться об 11:30 28.08.2021, у суботу, на вході у Державний історико-меморальний Лук’янівський заповідник (вул. Дорогожицька, 7, поруч Бабин яр і телевежа, найближча станція метро – «Дорогожичі»).

Акція «Українці Криму: коло солідарності» почнеться о 14:00 біля пам’ятника Тарасу Шевченку у парку Шевченка. Запрошуємо до участі в ній українців Криму та всіх, хто солідарний з ними, підтримує необхідність відновлення суверенітету та територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах.

День захисту прав української громади Криму почали відзначати 28 серпня у 2017 р. кримські активісти у зв’язку з тим, що українці на тимчасово окупованому півострові перетворилися на одну з двох найбільш дискримінованих спільнот, а також тому, що перші з’їзди українців Таврії та Криму у 1917–1919 рр. відбувалися наприкінці серпня.

  • 28 вересня 2020 року у Києві представники кримського українства оголосили про відновлення діяльності Крайової Ради Українців Криму, яка працювала у 1918-1920 рр., і оприлюднили два програмних документи відновленої інституції – Заяву і Декларацію.