Зустріч Зеленського та Байдена знову перенесли: тепер на 1 вересня

Новини
Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський Колаж: VOAGEORGIAN

Зустріч президента України Володимира Зеленського та президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена перенесли на 1 вересня. Це пов’язано із ситуацією у Афганістані, де таліби вимагають, щоб вихід американців завершився саме 31 серпня.

Інформацію про перенесення дати зустрічі українській службі Голосу Америки підтвердили у Білому домі.

За попереднім планом, зустріч президентів мала відбутись 31 серпня. Тоді як 1 вересня у Володимира Зеленського у США були заплановані інші події.

Дату прийому Володимира Зеленського в Білому домі переносять вже вдруге – спочатку зустріч із президентом Байденом мала відбутись 30 серпня, однак згодом план змінили. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, тоді це відбулось «у зв’язку з розширенням програми візиту».

Посолка України в США Оксана Маркарова повідомила, що Володимир Зеленський перебуватиме у Вашингтоні 31 серпня і 1 вересня, після чого попрямує до Каліфорнії.

«Ми з командою Посольства та Офісом перезидента вийшли на фінішну пряму підготовки дуже насиченого візиту президента до США. У Вашингтоні президент перебуватиме два дні – 31 серпня і 1 вересня, потім поїздка до Каліфорнії», – написала Маркарова на своїй сторінці в Facebook.

Вона підкреслила, що план заходів у Вашингтоні розпланований і узгоджений обома сторонами.

«З уже запланованого в Вашингтоні – зустріч президентів України та США у Білому Домі, основні складові цієї зустрічі уже розплановані та узгоджені обома сторонами, зустрічі з очільниками ключових для українсько-американських відносин міністерств, а також дві важливі публічні презентації від президента та першої леді для представників медіа, громадськості та інформаційно-аналітичних центрів. Крім того, заплановане відкриття Українського Дому, а також відвідання знакових для відносин України та США місць Вашингтона. Сподіваємося розповісти більше деталей вже зовсім скоро», – зазначила посолка.

Як повідомив у коментарі РБК-Україна радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, перенесення зустрічі лідерів держав пов’язане з ситуацією в Афганістані.

«Ситуація абсолютно прозора і легко з’ясовна. Рішення про зустріч президентів 1 вересня, а не 31 серпня абсолютно протокольне і пояснюється, зокрема, і тим, що це і останній день евакуаційних процедур з Афганістану», – сказав Подоляк.

Він зазначив, що зустріч вирішили перенести для того, щоб ситуація в Афганістані не стала на заваді для переговорів Зеленського і Байдена.

«З огляду на непередбачуваність і напруженість ситуації в Афганістані, не може виникати жодних двозначностей через те, що американській стороні необхідне фокусування на цій темі в цей день. Для України безумовно зручніше провести зустріч лідерів в інформаційній обстановці наступного дня. Коли саме Україна стане ключовим ньюсмейкером американського порядку денного», – додав представник Банкової.

Нагадаємо:

  • 27 серпня 2021 року речниця Білого дому Джен Псакі повідомила, що зустріч президентів США і України Джо Байдена і Володимира Зеленського у Вашингтоні відбудеться 31 серпня. За її словами, з боку США буде висловлено підтримку суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям російської агресії на Донбасі і в Криму. Також буде обговорюватися співпраця в галузі енергетичної безпеки, підтримка зусиль президента Зеленського в боротьбі з корупцією та імплементації реформ, заснованих на спільних демократичних цінностях.