У Криму окупанти затримали ще двох кримських татар

Новини
Родичі та адвокати затриманих кримських татар біля «кримського управління ФСБ», Сімферополь 04.09.2021 Фото: Facebook Лутфие Зудиева

В окупованому Криму російські силовики затримали ще двох кримських татар. Увечері 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. Вранці 4 вересня в Євпаторії силовики обшукали будинок і затримали місцевого жителя Шевкета Усеінова. Місцезнаходження обох затриманих невідомо, як і трьох затриманих раніше Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джелялова.

Про затримання Ахтемова повідомив кримський адвокат Айдер Азаматов на своїй сторінці в Facebook.

«Ахтемов Асан Ісламович 3 вересня 1989 року народження. 3.09.21 о 23:00 у нього вдома провели обшук. Родичі стверджують, що керував обшуком слідчий УФСБ по РК і місту Севастополь. Перед початком обшуку слідчий пред’явив постанову суду, яка дозволяє такі дії, однак прочитати повністю не дали можливості. При обшуку крім Асана і членів його сім’ї брало участь близько 10 осіб. Прізвище слідчий не назвав. Вилучили телефони, комп’ютерну техніку. Слідчий повідомив, що забирають Асана до Сімферополя, куди саме не повідомили. На зв’язок він не виходить. Імовірно в управлінні ФСБ», – написав Азаматов.

Крім того, кримська правозахисниця Лутфіє Зудієва повідомила про затримання в Євпаторії місцевого жителя Шевкета Усеінова.

«У місті Євпаторія затримали Усеінова Шевкета Айдеровича, 1979 року народження. Його вивезли з будинку сьогодні (4 вересня) після обшуку, який почався в 2 ночі і закінчився в 4 ранку. Ми з’ясовуємо подробиці», – написала Зудієва на своїй сторінці в Facebook.

Пізніше адвокат Азаматов написав в Facebook, що у «слідчому управлінні ФСБ по Республіці Крим і Севастополю» йому повідомили, що його підзахисного Асана Ахтемова у них немає, як і інших затриманих 3 та 4 вересня кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джелялова і Шевкета Усеінова.

«За фактом такого собі «вибуху газопроводу в с. Перевальне» СУ УФСБ не порушувало. Рекомендували звернутися в МВС. Мої колеги в даний час знаходиться біля будівлі ЦПЕ (Центр протидії екстремізму – ред.) і намагаються отримати інформацію, оскільки затримані і вивезені в невідомому напрямку не тільки Ахтемов Асан, але і Наріман Джелялов. З’ясовуємо інформацію про місцезнаходження цих громадян. В даний час за фактом викрадення п’ятьох громадян від родичів подані заяви до чергової частини МВС і в прокуратуру Республіки Крим», – зазначив Азаматов.

Нагадаємо:

  • 3 вересня 2021 года в окупованому Криму співробітники ФСБ викрали кримського татарина, жителя Сімферополя Ельдара Одаманова після обшуку в його будинку, який проводився в зв’язку з нібито його причетністю до вибуху на газопроводі в селі Перевальне Сімферопольського району. Силовики вилучили всю комп’ютерну техніку.
  • 4 вересня в Криму співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.