У Туреччині відбулася церемонія закладення нового корвета класу ADA для ВМСУ

Новини

У Стамбулі 7 вересня відбулася церемонія закладення кіля першого корвета типу ADA для Військово-морських сил України.

Про це повідомляє пресслужба ВМС ЗСУ.

У церемонії взяла участь делегація Міноборони України на чолі з командувачем ВМС, контр-адміралом Олексієм Неїжпапою. Він наголосив, що це прикметна подія для України і значний поштовх у розвитку Військово-морських сил.

«Всі домовленості з Турецькою Республікою виконуються вчасно, а деякі з них навіть з випередженням встановлених строків, це ми бачимо на прикладі безпілотних літальних комплексів “Байрактар ТВ-2ˮ, які вже виконують завдання в інтересах нашої країни», – додав він.

За домовленостями, у 2022 році бойовий корабель доправлять в Україну для установлення озброєння і доопрацювання, а вже у 2024 році він увійде до складу ВМС. Планують, що цей корвет типу ADA розпочне виконувати завдання не раніше 2026 року – до цього його випробовуватимуть.

У Туреччині з чітким дотриманням графіку триває будівництво першого корвету класу Ada проєкту MILGEM для Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Очікується, що новий корабель на комплекс ходових та державних випробувань вийде у 2023 році.

Протичовновий корвет типу Ada ВМС Туреччини Фото: Facebook ВМС ЗС України

Як повідомлялось, 4 липня 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив, що до кінця 2023 року ВМСУ отримають новий сучасний корвет типу Ada. Його корпус вже закладений у Туреччині, а добудують корабель на українській верфі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2020 року Україна та Туреччина підписали угоди про передачу технологій та виробництво протичовнових корветів типу Ada і ударних безпілотних авіаційних комплексів типу Bayraktar для потреб ВМСУ.
  • Державний оборонний концерн Туреччини обрав суднобудівний завод «Океан» в Миколаєві для реалізації проекту будівництва серії кораблів класу корвет для ВМСУ.
  • У 2021 році на фінансування будівництва корвету типу Ada, що розроблений у Туреччині та заплановано побудувати для потреб ВМС ЗС України, з держбюджету виділено 3,8 млрд гривень