Верховна Рада заслухає звіт щодо Кримської платформи та візиту Зеленського до США – трансляція

Новини
Крымская платформа
Крымская платформа

Верховна Рада заслухає звіт щодо Кримської платформи та її значення для консолідації міжнародних зусиль у процесі деокупації Криму.

Про це йдеться у порядку денному парламенту.

Також під час години запитань до уряду мова йде про візит президента Володимира Зеленського до США.

Повний порядок денний опублікована на сайті парламенту.

Держави, які не змогли взяти участь в інавгураційному саміті Кримської платформи в Києві 23 серпня, можуть приєднуватися до декларації, яка була підписана за підсумками саміту, заявив Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Учасники Міжнародної Кримської платформи підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи, йдеться у спільній декларації за результатами саміту.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що через проведену у Києві Кримську платформу у Москві та проросійських медіа «палає». Реакцію назвав істеричною.

Москва розглядає участь деяких країн у саміті Кримської платформи як «замах на територіальну цілісність» РФ, йдеться в коментарі офіційної представниці МЗС РФ Марії Захарової, опублікованому на сайті зовнішньополітичного відомства Росії.

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи, на Саміті Кримської платформи в Києві заявила, що платформа має консолідувати зусилля громадянського суспільства, влади України, міжнародних партнерів навколо деокупації Криму, його реінтеграції та відновленню міжнародного правопорядку.

23 серпня пройшов інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустив перший міжнародний формат щодо Криму.

Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат.

Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Нагадаємо: