Бельгія передала Україні наукове судно BELGICA для проведення екологічного моніторингу Чорного та Азовського морів

Новини
Дослідницьке судно BELGICA Фото: John Soanes / MarineTraffic.com

Уряд Бельгії подарував Україні науково-дослідне судно BELGICA («Бельгіка»). Плавучу лабораторію отримав Український науковий центр екології моря Міндовкілля, що дозволить Україні відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного та Азовського морів, допоможе успішно впроваджувати Директиви ЄС щодо морського довкілля. Також заплановані спільні українсько-бельгійські наукові дослідження як в Чорному, так і Північному морях.

Офіційна церемонія передачі судна, яке було флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років, відбулась у бельгійському порту Зебрюгге, повідомляє міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Очікується, що судно прибуде в Україну у жовтні 2021 року. Тут воно отримає нове ім’я і розпочне свою діяльність в Чорному та Азовському морях.

Церемонія передачі дослідного судна BELGICA Україні Фото: mepr.gov.ua

При цьому, під час переходу із Зебрюгге до нової домівки в українську Одесу на шляху в 8600 км науковці оцінять наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води і донних відкладів для проведення унікального скринінгу на десятки тисяч речовин-забрудників та мікропластику. А також виділять ДНК з довкілля, аби оцінити біорізноманіття та аналіз поширення генів стійкості до антибіотиків у морських мікроорганізмів.

Цю амбітну наукову програму під назвою «Моніторинг трьох європейських морів» – Північного, Середземного та Чорного, та трансфер судна організовує і фінансує проєкт ЄС – ПРООН «Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS) за наукової підтримки Спільного дослідницького центру ЄС та УкрНЦЕМ.

Нагадаємо:

  • Передача судна BELGICA Україні відбулася завдяки укладеному у липні 2021 року Меморандуму про взаєморозуміння між міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Бельгійським Федеральним офісом науки і політики та Королівським Бельгійським інститутом природничих наук.