Генасамблея ООН розгляне питання окупованих територій України

Новини
Генеральна Асамблея ООН Фото: Facebook Emine Dzheppar

Генасамблея ООН включила до порядку денного 76-ї сесії українське питання про тимчасово окуповані Росією території Криму та Донбасу. РФ тричі намагалася оскаржити цей пункт.

Про рішення Генасамблеї повідомило міністерство закордонних справ України у Twitter.

«Ми вітаємо рішення Генасамблеї ООН щодо внесення пункту про тимчасово окуповані території України до порядку денного 76-ї сесії. З нетерпінням очікуємо предметного обговорення способів притягнення Росії до відповідальності за порушення територіальної цілісності України і Статуту ООН», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляє Голос Америки, Росія тричі поспіль оскаржила цей пункт перед початком засідання. Однак включення українського питання до порядку 76-ї Генасамблеї ООН підтримали більшістю голосів: 65 – за, 11 – проти, 37 – утримались.

За словами постійного представника України при ООН Сергія Кислиці, присутність пункту про ситуацію на окупованих територіях України в розкладі Генасамблеї допоможе привернути увагу міжнародної спільноти до окупованого Криму і непідконтрольних територій Донбасу.

«Хоча в світі багато конфліктів, не кожен конфлікт має в Генеральній Асамблеї окремий пункт порядку денного … Крім того, пункт про окуповані території стосується і Донбасу … Події за останній рік, з моменту останніх дебатів у лютому, на Донбасі жахливі … Ми знаємо про факти, які зараз особливо стали відомі громадськості, – щодо концентраційних таборів, щодо знущань, тортур на Донбасі. На жаль, відсутній, не з вини української сторони, прогрес на переговорах по Донбасу», – сказав Кислиця в коментарі Голосу Америки.

Як повідомив прес-секретар президента України Сергій Никифоров, Володимир Зеленський 20 вересня прибуде з робочим візитом до США для участі в 76-й сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

«Уже офіційно: у понеділок розпочнеться візит Президента України до США. Володимир Зеленський виступить на Генеральній асамблеї ООН, матиме там промову», – сказав Нікіфоров на брифінгу в п’ятницю в Офісі Президента.

Крім того, за його словами, Володимир Зеленський проведе низку двосторонніх зустрічей, зокрема з лідерами інших держав, представниками міжнародних організацій, серед яких і Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Нагадаємо:

  • 27 березня 2014 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію №68/262 про територіальну цілісність України, якою визнала незаконним кримський «референдум» і закликала не визнавати зміну статусу АРК і Севастополя.
  • 16 грудня 2020 року Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.
  • 2 вересня 2021 року була опублікована третя доповідь Генерального секретаря ООН щодо ситуації в Криму, яка підтверджує багаточисленні факти тортур і переслідувань населення півострова з боку російської окупаційної влади.