Гармаш: Після виборів до Держдуми за участю жителів ОРДЛО відбудеться радикалізація політики Кремля щодо України

Новини
Сергій Гармаш, представник української делегації в ТКГ Фото: RFE/RL

Представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш вважає, що після проведених Росією виборів до Державної думи за участю мешканців ОРДЛО відбудеться радикалізація політики Кремля щодо України.

Про це Гармаш заявив у програмі Радіо Свобода.

«На нас чекає радикалізація, ще більша конфронтація державних органів Росії, Держдуми зокрема, щодо України. Відповідно буде інформаційний ринок Росії налаштований ще більше проти України. Відповідно налаштовуватимуть населення проти України. І, напевне, Путіну для чогось це потрібно», – сказав Гармаш.

На запитання, чи Володимир Путін використовує мешканців Донбасу, він відповів: «Так».

«Вони проголосують (жителі ОРДЛО – ред.) або ж за них намалюють так, як треба Путіну, звісно. А там монопольно агітація ведеться тільки за «Єдину Росію». До речі, знову ж агітація – це виборча кампанія, вона відбувається на території України», – наголосив представник української делегації в ТКГ.

Він вказав, що на території окупованого Донбасу відкриті майже 400 так званих «інфоцентрів» до яких мешканців ОРДЛО запрошують, щоб вони взяли участь в електронному голосуванні на виборах депутатів Держдуми РФ.

«Там постійно людей запрошують, щоправда, які зареєструвалися на сайті держпослуг (РФ – ред.), прийти і проголосувати. Тобто здійснити акт голосування. Хоч і віртуально, в електронному вигляді, але на цих дільницях … Де-факто це виборчі дільниці. Тому що люди будуть на території України фактично реалізовувати голосування. Віртуально, але їх запрошують саме це зробити. Людей просто використовують. Іноді мені просто образливо за своїх земляків, тому що їх вчергове просто використовують», – зазначив Гармаш.

Як повідомлялось, МЗС України висловило рішучий протест і засудило протиправну організацію і проведення Росією 17-19 вересня виборів депутатів до Держдуми РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя і примусове залучення до участі в цих виборах громадян Україна за виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян РФ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях.

Зарішенням РНБО, Україна запровадить санкції проти всіх осіб, які будуть залучені до організації та проведення виборів у Державну думу РФ на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу, а також стосовно іноземних громадян, незалежно від їх статусу, які виявлять бажання бути спостерігачами за виборами на цих територіях.

Нагадаємо:

  • 17 вересня 2021 року в Росії розпочалося триденне голосування на виборах до Держдуми РФ. Основним днем голосування вважається 19 вересня, а 17 і 18 вересня – додатковими. При цьому РФ незаконно організувала проведення виборів на окупованій території АР Крим та Севастополя. В ОРДЛО Росія сприяє так званому «електронному голосуванню» або організовує підвезення осіб, що отримали російські паспорти, на територію Росії.
  • 24 липня 2021 року Центрвиборчком Росії ухвалив постанову, за якою жителі ОРДЛО, які отримали російський паспорт, можуть «проголосувати» на виборах депутатів Держдуми РФ в онлайн-форматі. «Виборці» також мають бути користувачами єдиного порталу держпослуг із підтвердженим обліковим записом.