Прокуратура АРК спрямувала до суду обвинувачення щодо колишнього судді у «справі» Мустафи Джемілєва

Новини
Чубабрія Вахтанг Автандилович Фото: судьироссии.рф

Прокуратура АРК спрямувала до суду обвинувачення щодо колишнього судді у «справі» Мустафи Джемілєва, якому ФСБ заборонила до 2034 року в’їзд до окупованого Криму, де його судять заочно за нібито «незаконний перетин держкордону РФ» 3 травня 2014 року. За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про Чубабрія Вахтанга Автанділовича, який притягував до адміністративної та кримінальної відповідальності активістів, що висловили протест за недопущення Джемілєва до Криму.

Як повідомляє прокуратура АРК, досудовим розслідуванням встановлено, що суддя після окупації півострова у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до незаконно створених судових органів Російської Федерації.

«Перебуваючи на посаді, обвинувачений незаконно притягнув до адміністративної відповідальності трьох кримськотатарських активістів та призначив покарання у вигляді штрафу від 5 до 10 тисяч рублів. Окрім цього, незаконно, керуючись законодавством РФ, притягнув одного з активістів до кримінальної відповідальності, засудивши до 1 року позбавлення волі», – повідомляє прокуратура.

«Вказані кримчани брали участь у подіях 3 травня 2014 року, коли кримськотатарські активісти перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін., виступаючи проти окупації Криму та незаконної заборони в’їзду на півострів Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву», – повідомляє прокуратура.

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього судді Білогірського районного суду АР Крим за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Зараз Чубабрія працює суддею в «Білогірському районному суді» окупованого Криму.

Народний депутат, національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, якому ФСБ заборонила до 2034 року в’їзд до окупованого Криму, де його судять заочно за нібито «незаконний перетин держкордону РФ» 3 травня 2014 року, отримав повістку з вимогою з’явитися на засідання «Армянського міського суду».

Нагадаємо:

  • 9 квітня 2014 року російська влада заборонила лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їжджати в Росію, включаючи окупований Крим.
  • 13 квітня 2020 року російські слідчі в Криму пред’явили обвинувачення Мустафі Джемілєву за трьома статтями в рамках попереднього слідства: за ч.3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону РФ), по ч.1 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 КК РФ (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки). Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Джемілєв намагався потрапити в окупований Крим через пункт пропуску «Каланчак» на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він був змушений повернутися в Київ. Друга і третя статті мають відношення до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який в травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, вбив знайомого сім’ї. Спочатку суд у цій справі проходив на території України, проте після окупації Криму його перенесли в російський Краснодар.