Україна переходить у «жовту» карантинну зону

Новини
карантин
Фото: РИА Новости

В усіх регіонах України з 23 вересня буде встановлено жовтий рівень епіднебезпеки.

Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося під головування прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, повідомляє Урядовий портал.

“За результатами засідання Державна комісія ТЕБ та НС вирішила встановити з 00 год. 00 хвилин 23 вересня 2021 р. жовтий рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території всіх регіонів України, а також застосувати на території всіх регіонів України обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для жовтого рівня епідемічної небезпеки», – йдеться у повідомленні.

Прем’єр-міністр зауважив, що епідемічна ситуація в країні стрімко погіршується, тому обов’язок держави — захистити життя та здоров’я людей. Водночас він наголосив, що вакцинація на сьогодні є найефективнішим способом протидії COVID-19, і держава забезпечила можливість будь-кому щепитися безкоштовно.

Глава уряду наголосив, що Кабінет міністрів змінами до «карантинної» постанови в певному плані також пом’якшив обмежувальні заходи та дозволив працювати закладам господарювання та освіти навіть у червоній зоні, але за певних умов.

«Обмеження жовтої та червоної зон не поширюватимуться на ті заклади, де персонал та відвідувачі вакциновані, мають негативний тест або підтвердження нещодавно перенесеної хвороби. Це той метод, який на сьогодні успішно використовує низка європейських і світових країн для того, щоб уберегти людей і водночас не зупиняти економічну активність країни», — зазначив прем’єр-міністр.

За результатами засідання Державна комісія ТЕБ та НС доручила головам обласних та міста Києва державних адміністрацій вжити заходів щодо забезпечення дотримання відповідних обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для відповідного рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Кабмін України через погіршення епідемічної ситуації продовжив дію адаптивного карантину та режиму надзвичайної ситуації в країні до 31 грудня 2021 року.

Нагадаємо:

  • 16 червня 2021 року Кабмін продовжив адаптивний карантин до 31 серпня, але значно послабив карантинні обмеження, оскільки на всій території України досягнуто «зеленого» рівня епідеміологічної небезпеки. Таким чином перетин державного кордону з будь-яких країн став безперешкодним для українців або іноземців з посвідкою на постійне проживання. Так само безперешкодно громадяни України можуть перетинати КПВВ на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • 13 вересня 2021 року Кабмін України вніс зміни до постанови №1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Вони набрали чинності 20 вересня.