Звіт ООН щодо України: катування у Криму та збільшення обстрілів на Донбасі

Новини
ООН
Фото: ohchr.org

Управління Верховного Комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) опублікувала доповідь про ситуацію з правами людини в Україні з 1 лютого по 31 липня 2021 року.

Доповідь презентувала глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер.

У звіті повідомляється, що в окупованому Криму РФ як і раніше обмежувала свободу мирних зібрань, а також задокументовано факти катувань і жорстокого поводження з боку ФСБ та порушення права на справедливий судовий розгляд.

Зафіксували збільшення порушень «тиші» на Донбасі, в порівнянні з попереднім періодом, а також зросла кількість жертв серед мирного населення на 51%.

УВКПЛ зафіксувало 62 жертви серед цивільного населення, що мали місце в звітному періоді: 15 загиблих (11 чоловіків, троє хлопчиків і одна дівчинка) і 47 поранених (30 чоловіків, 13 жінок, три хлопчики і одна дівчинка), що на 51 відсоток більше в порівнянні з попереднім півріччям.

УВКПЛ стурбоване конституційною кризою, викликаною відстороненням від посади, звільненням і кримінальним переслідуванням двох суддів Конституційного Суду і ставлять під загрозу незалежність судової влади та верховенство права в країні.

ООН задокументувала шість випадків дискримінації, насильства та прояви нетерпимості стосовно осіб, що належать до груп меншин.

Як повідомлялось, представлена у червні 2021 року під час 47-і сесії Ради ООН з прав людини чергова проміжна доповідь генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в окупованому Криму, фіксує факти тортур та переслідувань кримчан російською окупаційною владою.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 27 березня 2021 року в ООН 46 країн закликали Росію припинити незаконну окупацію Криму та підтримали ініціативу України щодо створення міжнародної Кримської платформи з нагоди сьомої річниці ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України», в якій йшлося про невизнання спроби анексії півострова.