«Схеми» заявили про напад на знімальну групу під час інтерв’ю з головою державного Укрексімбанку

Новини

Журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили про напад на знімальну групу у кабінеті голови правління державного Укрексімбанку Євгена Мецгера під час запису інтерв’ю з ним. Інспектори відділу дізнання Голосіївського управління поліції розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Як повідомили у відділі комунікації поліції Києва, кримінальне провадження розпочали за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

«Сьогодні до поліції Києва на спецлінію 102 надійшло повідомлення від редактора одного із інтернет-видань про те, що у приміщенні фінансової установи на вулиці Антоновича знімальній групі перешкоджають журналістській діяльності. Для встановлення всіх обставин події на виклик негайно виїхали наряди патрульних та слідчо-оперативна група Голосіївського управління поліції», – йдеться у повідомленні.

Як повідомила керівник програми розслідувань «Схеми» Наталія Седлецька, на них напали у центрі Києва високопосадові працівники державного «Укрексімбанку», прямо у кабінеті голови правління забрали техніку та видалили відзняте відео (в тому числі відео нападу).

«За редакційним завданням журналіст мав поставити запитання Мецгеру, щоб його позиція була відображена у розслідуванні, яке готується на один з найближчих ефірів.

Але Мецгеру не сподобалось запитання журналіста-розслідувача. Тому він викликав охорону і наказав.. «забрати камери» та «дістати із них касети», – пише Седлецька.

За її словами, співробітники банку застосували фізичну силу до оператора «Схем» Олександра Мазура. Скрутивши його, та утримуючи силою, вони відібрали у нього обидві камери, забрали картки, на які здійснювався запис та винесли усю техніку з кабінету на годину.

«Весь цей час знімальна група залишалась заблокована у кабінеті голови правління банку у його присутності. У кабінеті, окрім самого Мецгера також був присутній директор департаменту інформаційної політики «Укрексімбанку» Володимир Пікалов, охоронець та ще один працівник банку на ім’я Ігор, який застосував фізичну силу до оператора «Схем».
Співробітники, погрожуючи, забороняли знімати події на телефон, оглядали одяг оператора на предмет наявності інших записуючих пристроїв та усіляко тиснули на знімальну групу. Оператору та журналісту фізично перешкоджали залишати приміщення. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене.
На щастя, журналіст зміг записати те, що відбувалось, на аудіо.
«Ігор, забирай у них камеру! Касети повитягуйте!», – чутно на записі голос голови правління «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, який звертається до підлеглих».

Редакція Радіо Свобода звернулась до Укрексімбанку з проханням прокоментувати ці події. За інформацією видання, у пресслужбі банку повідомили, що готують коментар зі своєю позицією.

Національна спілка журналістів України засуджує обурливу поведінку керівництва та співробітників банку, висловлює солідарність із командою розслідувачів програми “СХЕМИ”. Національна поліція має оперативно провести розслідування, результатом якого повинно стати вагоме покарання нападників.

Відповідний коментар опублікував голова НСЖУ Сергій Томіленко.

«Ганьба, що на журналістів нацьковує охорону керівник державного банку! Висока посада та великі гроші – це не індульгенція для нападу на журналістів, які ставлять незручні запитання!».