Військова учбова місія ЄС може з’явитися в Україні вже цього року – Таран

Новини
Міністр оборони України Андій Таран Фото: АРМІЯINFORM

Військова дорадчо-тренувальна місія Європейського Союзу може бути розгорнута в Україні вже до кінця поточного року. Завдяки радникам з ЄС у Збройних Силах України буде створено багаторівневу систему військової освіти, введено якісне дистанційне навчання.

Про це заявив міністр оборони України Андрій Таран, коментуючи підсумки саміту Україна-ЄС, який відбувся 22 жовтня в Києві.

«Робимо все необхідне, щоб уже до кінця поточного року військова дорадчо-тренувальна місія з площини напрацювання юридичної бази перейшла в стан практичної реалізації на користь як Україні, так і ЄС», – сказав Таран.

За його словами, планується залучення 30 постійних радників від ЄС. Очікується, що завдяки активній участі європейських колег та за результатами інституційного аудиту, у Збройних Силах України буде створено багаторівневу систему військової освіти, введено якісне дистанційне навчання.

Трансформації також мають зазнати адміністративні та управлінські процеси, а також організаційно-штатні структури військових навчальних закладів. А навчально-матеріальна база удосконалюватиметься з урахуванням вимог європейської освіти.

«Реалізація такого проєкту дозволить залучити кращі практики і допомогу у процесі реформування системи військової освіти Збройних Сил України, що притаманні державам-членам Європейського Союзу. У нашому порядку денному дуже чіткі ініціативи, і ті сигнали, які ми подаємо колегам з ЄС, досить позитивно сприймаються. І кроки, які Міноборони робить в ході оборонної реформи, є інструментом зближення з ЄС», – додав міністр оборони.

12 жовтня у Києві відбувся 23 саміт Україна-Європейський Союз. За його підсумками президент України Володимир Зеленський, президент Європейської Ради Шарль Мішель та президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн схвалили спільну заяву. У ній, зокрема, відзначена важливість подальшого посилення співпраці у сфері Спільної політики безпеки й оборони та посиленого зближення України зі Спільною зовнішньою і безпековою політикою. Сторони очікують на участь України у військовій операції ЄС «Алтея» і відзначили бажання України брати участь в окремих проектах програми Постійного структурованого співробітництва (PESCO). Крім того, у заяві йдеться, що ЄС вивчить можливості подальшої підтримки стійкості України, зокрема у сфері професійної військової освіти.

Нагадаємо:

  • 3 жовтня 2021 року німецька газета Welt am Sonntag повідомила, що Європейський Союз розглядає можливість створення в Україні військово-консультативної та навчальної місії, яка стала б висловленням солідарності з Україною з огляду на триваючу військову діяльність РФ на кордонах з Україною і в незаконно окупованому Криму.