ЄС розглядає можливість створення військової навчальної місії в Україні у відповідь на військову активність РФ – Die Welt

Новини
Фото: president.gov.ua

Європейський Союз розглядає можливість створення військово-консультативної та навчальної місії, яка стала б висловленням солідарності з Україною з огляду на триваючу військову діяльність РФ на кордонах з Україною і в незаконно окупованому Криму.

Про це 3 жовтня повідомляє німецька газета Welt am Sonntag (недільний випуск видання Die Welt – ред.), передає DW.

За відомостями видання, Європейська служба зовнішніх зв’язків в своєму внутрішньому робочому документі позначила призначення подібної програми з підготовки в Україні офіцерів з назвою «Військово-консультативна і тренувальна місія ЄС в Україні» (EU Military Advisory and Training Mission Ukraine – EUATM). «Така місія стала б висловленням солідарності з Україною з огляду на військову активність РФ на кордонах із Україною, яка триває, а також у незаконно анексованому Криму», – цитує газета витяг з документа.

На додаток до потенційної незалежної місії з військової підготовки, зовнішньополітичне відомство ЄС під керівництвом Жозепа Борреля також згадує три інші способи, за допомогою яких ЄС міг би внести свій внесок у поліпшення можливостей української армії. У тому числі може бути розширена діюча з 2014 року консультативна місія з реформування громадського сектору безпеки (EUAT), говориться в проекті документа.

За даними Welt am Sonntag, в Брюсселі цей документ недавно вперше обговорили на рівні Комітету з політики і безпеки (КПБ).

Як повідомляє видання, на створення незалежної місії з військової підготовки особливо наполягають Естонія, Латвія і Литва, а також Польща, Румунія і Словаччина. У цьому їх підтримують Швеція і Фінляндія.

В кінці липня 2021 року міністр закордонних справ і міністр оборони України в конфіденційному листі Боррель вже просили ЄС про проведення військово-навчальної місії.

Нагадаємо:

  • З 10 до 16 вересня 2021 року на території РФ та Білорусі проходили спільні масштабні військові навчання «Запад-2021». Всього в навчаннях брали участь до 200 тисяч осіб особового складу, близько 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі 290 танків, 240 гармат, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів.
  • Росія регулярно проводить масштабні навчання своїх військ в окупованому Криму та морських акваторіях біля нього.