РФ може вдатися до нових провокацій проти місії ОБСЄ на окупованих територіях – розвідка

Новини

РФ може вдатися до нових провокацій проти представників місії ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомляє пресслужба ГУР Міноборони.

«За оцінками воєнної розвідки України, російське керівництво може продовжити операцію з дискредитації Місії. Інцидент з блокуванням роботи Місії ОБСЄ та взяття в заручники міжнародних спостерігачів вчергове продемонстрував нехтування російською владою усіма нормами міжнародного права та її неспроможність дотримуватися взятих на себе зобов’язань», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Головне управління розвідки Міноборони України неодноразово фіксує здійснення Росією провокацій та інформаційно-психологічних операцій напередодні міжнародних зустрічей високого рівня.

«Метою російських окупаційних адміністрацій є створення штучних проблем для роботи спостерігачів Місії напередодні переговорів міністрів закордонних справ у Нормандському форматі, які плануються найближчим часом», – зазначили у відомстві.

«Україна використає усі дипломатичні можливості для відновлення роботи спостерігачів на тимчасово окупованих територіях», – додали в ГУР.

Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі заявляє, що МЗС РФ офіційно визнало участь російських громадян у збройному конфлікті на сході України.

Сєвєродонецький міський суд Луганській області заарештував бойовика Андрія Косяка, громадянина РФ, через якого заблокували пересування представників місії ОБСЄ на окупованій території Донецької області.

Як повідомляє Луганська обласна прокуратура, за даними слідства, у 2017 році Андрій Косяк вступив до лав незаконного збройного формування «6-й окремий мотострілецький козачий полк ім. М. Платова» так званої «народної міліції ЛНР». Зокрема, цей підрозділ регулярно брав участь у знищенні підрозділів й військової техніки Збройних Сил України.

Окупаційна адміністрація в Донецьку влаштувала перед готелем, де мешкають члени СММ ОБСЄ, «акцію протесту», перешкоджаючи пересуванню спостерігачів. У Місії зафіксували, як учасники масового зібрання встановлювали перед готелем 22 намети, а також біотуалети.

Спостерігачі вказують, що це зібрання «перешкоджало будь-якому пересуванню патрулів до та з приміщення 15 та 16 жовтня».

В коментарі телеканалу «Дом» представниця окремих районів Донецької області у Тристоронній контактній групі від України Тетяна Іванова заявила, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ продовжують залишатися у тимчасово окупованому Донецьку, призупинення їхньої роботи пов’язано з питанням безпеки.

  • 17 жовтня Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ призупинила роботу в окупованому Донецьку з міркувань безпеки. Це рішення пов’язане з проведенням 15-16 жовтня мітингу прихильників так званої «ДНР» в Донецьку біля входу в готель Park Inn, у якому розташований офіс ОБСЄ.
  • Незважаючи на призупинення роботи в окупованому Донецьку, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ продовжує свою діяльність на непідконтрольній українській владі частині Луганської області.