У Севастополі «Свідка Єгови» Шмідта засудили до 6 років колонії

Новини
Фото: YouTube Вести Крым

«Суддя» «Гагарінського районного суду» окупованого Севастополя Людмила Тумайкіна винесла вирок Ігорю Шмідту, який звинувачується в організації діяльності забороненого в РФ релігійного об’єднання «Свідки Єгови»: він отримав 6 років колонії загального режиму.

У жовтні 2021 року «прокурор» запросив для Шмідта 7 років колонії загального режиму, повідомляє Кримська правозахисна група.

«Ваша честь, напевно ви звернули увагу на те, що на аудіозаписах містяться тільки молитви, бесіди про Бога і Біблії. Також в експертизі, наприклад, говориться: «У мові не виявлено психологічні ознаки спонукання учасників заходів до будь-яких дій, крім прочитання матеріалу «Біблія». Але виникає питання: значить, я не порушую етичних норм, не порушую Конституційних законів? Експертизи та звинувачення спрямовані тільки на те, щоб довести, що я – свідок Єгови. Але я ніколи цього не приховував. Навпаки, я пишаюся цим», – сказав Ігор Шмідт в останньому слові.

Ігорь Шмідт

У підсумку «суддя» Людмила Тумайкіна визнала Шмідта винним в скоєнні злочину за ч. 1 ст. 282.2 КК РФ (організація діяльності екстремістської організації) і призначила йому покарання у вигляді позбавлення волі на 6 років в колонії загального режиму.

Експерт Кримської правозахисної групи, аналітик Олександр Сєдов розцінює ці судові процеси одночасно як порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права.

«Переслідування «Свідків Єгови» – це порушення статті 9 Європейської конвенції з прав людини (Свобода думки, совісті і релігії). Крім цього, переслідування осіб, які не є злочинцями з точки зору українського законодавства – це порушення ст. 7 ЄКПЛ (покарання без закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території. Порушення ЄКПЛ потрапляє під юрисдикцію Європейського суду з прав людини. З іншого боку, застосування російського кримінального кодексу в Криму – це порушення Женевської конвенції IV, і вже військовий злочин, що підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду», – пояснив Сєдов.

Нагадаємо:

  • 1 жовтня 2020 року співробітники ФСБ провели в окупованому Севастополі обшуки у дев’яти членів місцевої міської громади «Свідків Єгови», яка заборонена в Росії. Силовики затримали чотирьох осіб, яким оголосили про підозру в організації роботи екстремістської організації (ч.1 ст.282.2 КК РФ). 2 жовтня «Ленінський районний суд» Севастополя заарештував Євгена Жукова, Володимира Маладику і Володимира Сакаду до 30 листопада, а Ігоря Шмідта – до 23 листопада.
  • 2 жовтня прокуратура АРК і Севастополя за фактом проведення 1 жовтня російськими силовиками обшуків у «Свідків Єгови» в Севастополі відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла) і ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі) КК України.