Затриманий у Сімферополі адвокат Семедляєв подав скаргу на дії силовиків до Адвокатської палати Криму

Новини
Адвокат Едем Семедляєв Фото: crimean-solidarity.org

В окупованому Криму адвокат Едем Семедляєв подав до «Адвокатської палати Республіки Крим» скаргу на дії поліцейських після затримання його 25 жовтня біля «Центрального відділу поліції» Сімферополя, куди він прибув, щоб надати адвокатську допомогу затриманим біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду» кримськотатарським активістам. Семедляєв просить адвокатську палату відстояти його права через незаконні дії поліції.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність», якому Семедляєв передав копію своєї заяви.

«Адвокат Едем Семедляєв написав заяву до асоціації із захисту прав адвокатів «Адвокатська палата Республіки Крим» зі скаргою на дії співробітників поліції. Під час надання юридичної допомоги затриманому біля Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі журналісту та слухачам на нього склали два адміністративні протоколи за «непідкорення співробітникам поліції» (стаття 19.3 КоАП РФ)», – повідомляють активісти.

Як повідомляє у своїй заяві адвокат, 25 жовтня близько 16:00 він прибув до «Центрального» відділу поліції, щоб надати юридичну допомогу затриманим, зокрема кореспондентові «Кримської солідарності» Зідану Аджікелямову. Для цього він надав ордер на захист журналіста та посвідчення адвоката.

«Після до кабінету зайшли співробітники поліції з ще одним затриманим, який попросив взяти участь у складанні на нього протоколу. Адвокат відповів, що зможе підійти пізніше, але поліцейські «почали кричати» на підзахисного Семедляєва та «загрожувати, що складуть на нього протокол за «непідпорядкування співробітникам правоохоронних органів». Далі вони почали знімати те, що відбувається на відео. У відповідь на це адвокат також дістав мобільний телефон, щоб фіксувати порушення співробітників відділу поліції, та заявив, що підзахисний «не відмовляється виконувати вимоги співробітників», а хоче, щоб поряд з ним був адвокат. Проте оперуповноважений Руслан Шамбазов зажадав від захисника прибрати телефон і не знімати, чого, за твердженням Семедляєва, він робити не збирався і планував вести лише аудіозапис», – пише «Кримська солідарність» із посиланням на заяву адвоката.

За даними одного зі свідків події, Семедляєва відвели до окремої кімнати, де змусили роздягтися у присутності «двох людей та співробітника поліції», проте захисник заявив, що робити цього не буде, але зняв верхній одяг і витягнув речі з кишень.

«Після чого поліцейські почали складати протокол про адміністративне правопорушення, при цьому мої дії щодо аудіофіксації під час надання правової допомоги регламентовані ст. 243 КпАП РФ. Прошу захистити мої права адвоката та звернутися до Федеральної палати адвокатів Росії, тому що така практика з боку правоохоронних органів спрямована на приниження авторитету адвокатури Російської Федерації», – зазначив Семедляєв у своїй заяві до «Адвокатської палати Республіки Крим».

Нагадаємо:

  • 25 жовтня 2021 року в Сімферополі російські силовики затримали 21 кримськотатарського активіста, включно з журналістами, які зібралися біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду», де по відеозв’язку транслювалося засідання Апеляційного військового суду в місті Власиха Московської області РФ, який розглядав апеляційну скаргу на вирок фігурантам «справи кримських мусульман» Рустема Емірусєїнова, Арсена Абхаїрова та Ескендера Абдулганієва. Затриманих доправили до «Центрального відділу поліції» Сімферополя.
  • 25 жовтня у Сімферополі на адвоката Едема Семедляєва, який приїхав до «Центрального відділу поліції» для надання юридичної допомоги затриманим вранці кримським татарам, склали протокол за «непідкорення поліції» та затримали.