У МЗС та представництві президента України вимагають від РФ звільнити незаконно ув’язнених кримських татар

Новини
Рустем Сейтмеметов, Осман Сейтумеров і Сейтумер Сейтумеров Фото: crimean-solidarity.org

У МЗС та представництві президента України засудили дії РФ та вимагають негайно звільнити незаконно засуджених до позбавлення волі на строк від 12 до 17 років Південним окружним військовим судом у російському в Ростові-на-Дону фігурантів третьої бахчисарайської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова.

«З початком тимчасової окупації Криму кримські татари, громадяни України зазнають системних переслідувань. За абсурдними та надуманими звинуваченнями російське судилище надовго кидає їх за ґрати. Російським окупантом карається навіть висловлювання підтримки незаконно засудженим громадянам України. Рішуче засуджуємо дії Росії і вважаємо «рішення» суду незаконним», – написала у мікроблозі Twitter перша заступниця очільника МЗС України Еміне Джапарова.

Вона зазначила, що Україна «продовжить захист прав та свобод мешканців тимчасово окупованого Кримського півострова, зокрема у межах Кримської платформи».

«Росія повинна негайно звільнити всіх громадян України, яких у ній незаконно утримують», – додала Джапарова.

В свою чергу, представництво президента України в Автономній Республіці Крим вимагає негайного звільнення незаконно ув’язнених українських громадян.

«Засудивши українських громадян, Російська Федерація вкотре порушила норми міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права. Представництво засуджує дії РФ та вимагає негайно припинити безпідставні затримання та позбавлення волі громадян України, інші політично мотивовані переслідування на окупованій території. Кожен такий факт буде розслідуваний, а винні будуть притягнуті до відповідальності!», – йдеться у заяві представництва у Facebook.

Нагадаємо:

  • 29 жовтня 2021 року у російському в Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив фігурантів третьої бахчисарайської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова до позбавлення волі на строк від 12 до 17 років з відбуванням перших 3 років та 6 місяців у в’язниці.
  • 29 жовтня 2021 року в Криму російські силовики затримали у Сімферополі 30 кримськотатарських активістів, включаючи двох журналістів, які чекали на оголошення Південним окружним військовим судом у російському Ростові-на-Дону вироку фігурантам третьої бахчисарайської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман». Затриманих відвезли до відділків поліції.