Прокуратура АРК відкрила провадження через масові затримання кримськотатарських активістів у Криму

Новини
Фото: Крымская солидарность

Прокуратура АРК та м. Севастополя відкрила кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі кримськотатарських активістів в окупованому Криму. Зокрема, йдеться про затримання 25 жовтня та 1 листопада біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду» у Сімферополі. 

Як повідомила прокуратура АРК, російські силовики провели хвилю незаконних затримань кримських татар на території півострова.  

«За останні два місяці це вже п’ятий випадок безпідставних масових затримань кримських татар в окупованому Криму. Спочатку «силовики» забороняли відвідувати судові засідання з так званих «справах Хізб ут-Тахрір», а тепер навіть наближатися до стін суду. До того ж постійний тиск чиниться і на адвокатів, які представляють інтереси осіб із зазначених справ. Кожен факт незаконних затримань перебуває у полі зору органів правопорядку автономії та фіксується з метою подальшого розслідування та притягнення винних до відповідальності», – заявив керівник прокуратури АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний.

Кримінальні провадження відкриті за ч. 2 ст. 146 КК України (Незаконне позбавлення волі чи викрадення людини).

У Сімферополі 1 листопада під будівлею «Кримського гарнізонного військового суду» російські силовики затримали кримськотатарських активістів, які прийшли як слухачі на засідання у «красногвардійської справі Хізб ут-Тахрір». Затримано 19 осіб.

Нагадаємо:

  • 25 жовтня 2021 року в Сімферополі російські силовики затримали 21 кримськотатарського активіста, включно з журналістами, які зібралися біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду», де по відеозв’язку транслювалося засідання Апеляційного військового суду в місті Власиха Московської області РФ, який розглядав апеляційну скаргу на вирок фігурантам «справи кримських мусульман» Рустема Емірусєїнова, Арсена Абхаїрова та Ескендера Абдулганієва. Затриманих доправили до «Центрального відділу поліції» Сімферополя.
  • 25 жовтня у Сімферополі на адвоката Едема Семедляєва, який приїхав до «Центрального відділу поліції» для надання юридичної допомоги затриманим вранці кримським татарам, склали протокол за «непідкорення поліції» та затримали.